Hlavní hvězdou festivalu Jazz On5 bude John Scofield

Hlavní hvězdou festivalu Jazz On5 bude John Scofield 

Hudební festival Jazz On5 odhalil letošní program. Komorní prostor pražského klubu Jazz Dock navštíví od 31. října do 6. listopadu velikáni světového jazzu, jako jsou například John Scofield nebo Benny Golson.

O zahájení festivalu se postará dánsko-britsko-švédské trio Phronesis, které patří již řadu let ke špičce evropského jazzu. Jejich tvorba má však přesah i do jiných žánrů, jako jsou alternativní rock, pop nebo folk.

O den později ovládne klub živelná energie zpěvačky Judith Hill, která dělala dlouhá léta vokalistku takovým hudebním velikánům, kterými jsou například Stevie Wonder, Michael Jackson nebo Prince, který dokonce osobně produkoval její debutové album Back in Time v roce 2015. Na svém pražském koncertě představí především singly z posledního alba Golden Child.

Judith Hill spolupracovala s mnoha významnými umělci, např. s Michaelem Jacksonem. Foto © Dailey Pike

Vrcholem festivalu bude koncert legendárního amerického kytaristy Johna Scofielda, který se uskuteční 4. listopadu. Scofield je považován za jeden z pilířů světového jazzu, pokračovatele odkazu Milese Davise a velkého inovátora hry na elektrickou kytaru.

Jeho velkou láskou je ale také blues, R&B a hudba New Orleans, a proto zhruba před deseti lety začal spolupracovat se slavným bluesovým pianistou a zpěvákem Jonem Clearym. Právě s ním zahraje v Jazz Docku.

Festival také uvítá jednoho ze zakladatelů moderního jazzu saxofonistu Bennyho Golsona, který letos oslavil devadesáté narozeniny. Setkáním s tímto hudebním gigantem posluchače přenáší zpátky ke kořenům této muziky. Jeho hudba oživuje vzpomínky na všechny jeho spoluhráče z dávných dob, jako byli Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Clifford Brown, John Coltrane nebo Red Rodney.

Na festivalu vystoupí Benny Goldson, jeden ze zakladatelů moderního jazzu. Foto © Peter Van Breukelen/Redferns

Závěr festivalu se bude nést ve znamení švédské kapely Tonbruket, která vystupuje už deset let a nyní vydává u ACT music již páté studiové album, přičemž za všechny předchozí získala Grammy v kategorii jazz. Sami hudebníci svoji hudbu označují jako crossover a kromě jazzu se zde objevují i vlivy alternativního rocku, elektroniky, folku nebo world music.

Foto: Erik Hajtmánek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!