Král milostných balad Lionel Richie slaví sedmdesáté narozeniny

Král milostných balad Lionel Richie slaví sedmdesáté narozeniny  

Americký zpěvák Lionel Richie patří mezi nejslavnější popové autory a zpěváky minulého století. Nyní tento král milostných balad slaví 70. narozeniny. Připomeňme si, jak se vyvíjela hudební kariéra tohoto charismatického zpěváka a autora notoricky známých hitů, kterými jsou například Hello nebo Say You, Say Me.

Cesta k hudbě vedla přes studium ekonomie

Lionel Richie, pianista, saxofonista, zpěvák, producent a skladatel soulových balad se  narodil 20. června 1949 ve městě Tuskegee v Alabamě v rodině námořního kapitána a učitelky.

Přestože hudbu miloval už jako malý chlapec, pod vlivem rodičů se rozhodl věnovat perspektivnějšímu oboru – ekonomii. Záhy ale zjistil, že je to právě hudba, co ho v životě naplňuje, a tak ještě při studiu založil kapelu The Commodores, se kterou o tři roky později vyrazil na turné po Spojených státech.

70. léta – zlatá éra The Commodores

The Commodores se v začátcích věnovali tanečnímu funky stylu, díky Richieho vlivu ale brzy přešli spíše k soulovým skladbám. V 70. letech patřila kapela mezi nejúspěšnější skupiny známé společnosti Motown. The Commodores se v tomto období také těšili stále větší oblibě posluchačů. Mezi jejich největší hity patřily skladby Easy nebo Sail On.

I přes to, že byla kapela velice úspěšná, Lionel Richie už  v této době začíná přemýšlet nad odchodem a vlastní sólovou kariérou. Jeho píseň Lady se v v podání Kennyho Rogerse dostala v roce 1980 na první místo americké hitparády. Zhruba o rok později sklidil stejný úspěch i Richieho duet s Dianou Ross s názvem Endless Love. V této době už začíná být Richiemu jasné, že sólová dráha je správný krok.

Sólová dráha

Z kapely The Commodores odešel Richie oficiálně v roce 1982. Jeho prvním sólovým hitem se stala skladba Truly, za kterou dostal cenu Grammy. Jeho další tvorba se pak nesla v podobném duchu a Lionel Richie do světa pouštěl jeden hit za druhým. Zvláštní úspěch zaznamenalo album Can't Slow Down, které dosáhlo vrcholu v hitparádových žebříčcích po celém světě a vysloužilo tak Lionelovi další cenu Grammy.

Jednou z nejvýraznějších skladeb, na kterých se Lionel Richie podílel, je bezesporu We Are The World, na které pracoval spolu s Michaelem Jacksonem. Tato píseň se stala symbolem charitativního projektu Live Aid a nazpívalo ji pětačtyřicet celosvětových pěveckých hvězd.

Lionel Richie toho za svoji kariéru stihl opravdu hodně. Získal pět cen Grammy, jednoho Oscara za nejlepší píseň, Zlatý glóbus a řadu cen American Music Awards.

Svým fanouškům na chvíli zmizel z očí v devadesátých letech, kdy si procházel tvůrčí krizí. Posluchači na něj ale nezapomněli a po jeho návratu na hudební scénu to skoro vypadá, že se Lionel Richie těší snad ještě větší oblibě než kdysi.

Foto: Christopher Polk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!