Divadelní festival Nultý bod přiveze držitelku ceny z benátského Biennale i dvorního dramaturga Piny Bausch

Divadelní festival Nultý bod přiveze držitelku ceny z benátského Biennale i dvorního dramaturga Piny Bausch 

V červenci se koná již jedenáctý ročník Mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod. Jako každý rok i letos program předvede to nejzajímavější ze současného tanečního, loutkového a vizuálního divadla. Mezi zahraničními jmény tentokrát poutá největší pozornost kanadská choreografka a držitelka ceny Stříbrného lva z benátského Biennale, Dana Michel, nebo zásadní osobnost německé taneční scény, režisér a dramaturg Raimund Hoghe.

Letošní ročník festivalu Nultý bod se koná od 15. do 20. července. Během pěti dnů festival již pojedenácté předvede zahraniční cross-over projekty se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo.

V prostorách Divadla v Celetné, Kampusu Hybernská a Divadla X10 se předvedou zajímavá zahraniční jména, z nichž největší pozornost přitahuje kanadská tanečnice a choreografka Dana Michel, která Nultý bod zahájí představením Cutlass Spring. Držitelka ceny Stříbrný lev (neboli Velké ceny poroty) z benátského Biennale v něm nabídne nečekaný pohled na osvobození vlastního těla.

Cutlass Spring. Foto: Florian Sumi

Druhým významným hostem je zásadní osobnost německé taneční scény, režisér a bývalý dvorní dramaturg Piny Bausch Raimund Hoghe. Ten do Prahy přiveze taneční performance Songs for Takashi.

“Druhé desetiletí startujeme s neuvěřitelným programem. Raimund Hoghe i Dana Michel patří mezi absolutní špičku světové taneční scény. Je až neuvěřitelné, že jsme je dostali do Prahy. To svědčí o vzrůstající prestiži Nultého bodu," poznamenal dramaturg Petr Boháč.

Songs for Takashi. Foto: Rosa Frank

Kromě zmíněných dvou představení můžete vidět například politicko-kritické Make Yourself polské performerky Marty Ziółek, audiovizuální pouť postapokalyptickou krajinou Terezy Bartůňkové a Jana Čtvrtníka s názvem Tamura nebo divadelní experiment Osudety: In the Middle of Nowhere souboru Tantehorse. Součástí programu budou jako obvykle i workshopy a doprovodný hudební program.

Z inscenace Second Nature. Foto: Michał Ramus

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo v Celetné nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo v Celetné

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!