Pestrý program LFŠ dobarví Christian Berger nebo Alexej German mladší

Pestrý program LFŠ dobarví Christian Berger nebo Alexej German mladší 

Michael Haneke, Marika Green, Christian Berger, nejnovější studentské talenty nebo obrazy ve virtuální realitě. Na to vše láká již 45. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který začíná téměř za měsíc.

Mezi hlavní sekce se i nyní řadí Ikona. Ta se věnuje přibližování konkrétního tvůrce, který by se také dal označit i jako kultovní, a nabízí průřez jeho tvorbou od raných studentských snímků až po nejvýznamnější veledíla. V uplynulém roce to byl dánský režisér Lars von Trier, po něm žezlo přebírá tvůrce Pianistky či Lásky Michael Haneke.

Cílem programu je představení základních prvků, ze který se postupně složil obraz velkého režiséra,“ řekl hlavní dramaturg festivalu Jan Jílek. Výběr filmů dostal na starost významný rakouský publicista Alfred Jokesch. A aby byl obraz úplný, navštíví Hradiště Hanekeho spolupracovník Christian Berger, který mimo jiné uvede svůj film Tři cesty k moři nebo zatím poslední počin Happy End.

Společně s Bergerem přijede i jeho manželka Marika Green. Jde o ženu mnoha profesí, od herečky přes modelku až po fotografku. V rámci posledního zmiňovaného povolání zdokumentovala osobnosti jejího rodu, do něhož se řadí také herečka Eva Green a další významné postavy světa filmu. Právě tuto výstavu pak uvede na LFŠ.

Mezi nejvěhlasnější hosty bude tentokrát patřit i polský umělec a filmař Lech Majewski nebo Alexej German mladší oceněný například Ruskou filmovou akademií v Moskvě. V rámci Východních příslibů pak dojde i na tvorbu srbskou, kazašskou a maďarskou.

Tvůrci programu se už každoročně snaží publikum vzdělávat ve všech možných sférách a nejinak tomu bude v rámci letošního ročníku. Nevyhne se tématům ekologickým, politickým, historickým, ba ani mediálním. Problematika fake news protíná nejen festival, ale v současnosti také rezonuje celou společností. To se odráží nejen v Industry programu, který obsahuje třeba únikovou hru Fakescape. Pro zájemce jsou připraveny zajímavé diskuze a následné workshopy s odborníky z praxe.

Více se rozroste virtuální realita, která tentokrát nabídne filmy s vězeňskou tematikou promítané přímo v místní věznici. VR ART převede obrazy slavných malířských mistrů přímo na dosah. V letním kině na plátně zapěje fenomenální Freddie Mercury a zavzpomíná se i na devadesátá léta díky road movie Jízda či dramatu Návrat idiota.

Dekádou počínajícím rokem 1946 se věnuje sekce FAMU History. Jak už název napovídá, představí studentské filmy Václava Vorlíčka, Milana Vošmika, Hynka Bočana, Jana Němce a dalších. Tím však studentské filmy nekončí. To nejlepší ze současné tvorby mladých si diváci užijí ve čtyřhodinovém výběru.

Osobitý přístup, originální témata a neotřelé návrhy na jejich zpracování, to je největší devíza studentů a mladých tvůrců v oblasti audiovizuální tvorby. Jejich kvalit jsme si plně vědomi a snažíme se je systematicky podporovat,“ uvedl ředitel ČT Petr Dvořák. Nebude chybět ani druhý ročník rubriky Kdo jsou Češi s podtitulem Smějící se bestie. Návštěvníci LFŠ se tak dočkají třeba Švejka nebo Nejisté sezóny.

Návštěvníci si do konce června mohou pořídit akreditaci za zvýhodněnou cenu a stále je k dispozici také ubytování. Na část doprovodného programu a workshopů je nutné zakoupení speciálních vstupenek či registrace předem. Přehledně je vše k dispozici na stránkách festivalu.

Foto: archiv LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!