Aladin Divadla bratří Formanů vás vezme do světa fantazie a orientálních příběhů

Aladin Divadla bratří Formanů vás vezme do světa fantazie a orientálních příběhů85%

V rámci Open Air festivalu Arena Divadla bratří Formanů, který až do 26. června sídlí na pražské Smíchovské náplavce, se uskutečnilo i rodinné divadelní představení Aladin. A pokud jste stejně jako my vstoupili na palubu lodi Tajemství, rozhodně jste neprohloupili, ať už je vám 5, 50, nebo 100 let. Svět fantazie a tajuplných příběhů totiž pohltí bez rozdílu všechny generace.

Do posledního místečka vyprodané hlediště v útrobách lodi Tajemství zaplnily z poloviny děti a z poloviny dospělí. “Děti dopředu, ti starší o kousek dál,” ozývalo se z úst hereckého souboru i uvaděček a nutno říci, že děti nebylo třeba dvakrát pobízet. Všichni bez rozdílu věku pak zkoumali neobvyklý prostor lodního podpalubí s jevištěm.

Vůně čaje je vůně dálek, ze kterých čaj pochází.

To už ale mezi diváky vpluli herci v orientálních kostýmech se šálky sladkého horkého čaje, který pomohl navodit tu správnou atmosféru, a sličná vypravěčka v kostýmu harémové tanečnice pak všechny vtáhla do orientálních příběhů Tisíce a jedné noci….

Aladin Divadla bratří Formanů. Foto: archiv Divadla bratří Formanů

Známý příběh o krutém králi Šahrijárovi, jenž se mstil za nevěru své ženy na všech mladých dívkách v zemi, asi není třeba příliš představovat. Každého dne si král vybral jednu mladou pannu a po milostné noci jí nechal useknout hlavu, aby ho nikdy nemohla podvést. Tak to šlo den co den po dlouhý čas, až v zemi nezbyla téměř žádná dívka….

A tehdy se krásná Šeherezáda rozhodla vystoupit ze svého úkrytu a vládcovo řádění změnit. V noci pak začíná vládci vyprávět příběh o chlapci Aladinovi, který ale do ranního svítání nedokončí a král ji ze zvědavosti nechá naživu o den déle. Další noci se však situace opakuje a tak to jde stále dál po tisíc a jednu noc...

Aladin Divadla bratří Formanů. Foto: Andrea Morkusová

Hlavním příběhem, který Šeherezáda králi vypráví a který jako divák sledujete, je již zmíněné dobrodružství chlapce Aladina, jehož zlý čaroděj poslal vyzvednout kouzelnou lampu z podmořské jeskyně…  Na jevišti a někdy i mezi diváky se při něm zhmotňuje orientální svět plný tajemství, barev, mlžných závojů, hry stínů a hudby, v němž prim hrají velké loutky a živí herci jsou až vedlejšími postavami.

Představení vás rozhodně nudit nebude, ani když máte dětská léta dávno za sebou. Právě nejrůznější vizuální efekty, postavy v nadživotní velikosti a kombinace stínového divadla, loutek a živých herců je ve spojení se zajímavou scénou a kostýmy velmi efektní podívanou.

A ten čaroděj je takovej bubák...

Už jste viděli obrovského slona se svítícíma očima, na jehož hřbetu vyroste královský palác? Čaroděje v nadživotní velikosti, jehož příchod zapůsobil i na mnohé dospělé či krásně propracované loutky velblouda, Aladina a jeho milé princezny? Pokud toužíte vidět podmořský svět v těle velblouda nebo prostě máte jen rádi orientální příběhy plné fantazie a interaktivních prvků, určitě si nenechte představení Aladin ujít.

Aladin Divadla bratří Formanů. Foto: Andrea Morkusová

Během představení však nezůstane jen u tajemné atmosféry dávných příběhů. Dojde i na námořnické vtipy, otázky pro děti nebo recitování jejich básniček. Po představení se mohou nahrnout na pódium, aby si zblízka prohlédly nejen celou scénu, ale i loutky velblouda, obrovského slona či postavu čaroděje, mohly se s nimi vyfotografovat a seznámit se s herci.

Open Air festival Arena Divadla bratří Formanů vyrostla na Smíchovské náplavce nedaleko Vyšehradského železničního mostu v místech, kde dříve stávala oblíbená Arena Pavla Švandy sloužící téměř 70 let jako divadlo a jako místo k setkávání. A právě na tuto tradici současný divadelní festival navazuje.

Arena Divadla bratří Formanů. Foto: Andrea Morkusová

Celý venkovní areál Areny je veřejnosti volně přístupný až do 26. června, vstupné se platí pouze na jednotlivá představení. Na děti (i hravé dospělé) zde čeká tajemný dřevěný mlýn, interaktivní vodní prvky, občerstvení, kulisa tří šapitó i pohoda při posezení na břehu Vltavy s výhledy na Vyšehrad.

Aladin Divadla bratří Formanů. Úvodní foto: archiv Divadla bratří Formanů

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Smíchovská náplavka nabízí i další akce

Místo konání: Smíchovská náplavka

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!