Od George v Černé zmiji po legendárního doktora House. Ikonické role Hugha Laurieho

Od George v Černé zmiji po legendárního doktora House. Ikonické role Hugha Laurieho 

Hvězda filmového plátna Hugh Laurie slaví šedesáté narozeniny. K této příležitosti jsme připravili výběr pěti seriálů a filmů, ve kterých tento legendární herec zazářil.

A Bit of Fry and Laurie

Jak samotný název napovídá, jedná se o specifický formát skečů, kde hlavní představitelé Stephen Fry a Hugh Laurie vystupují v různých rolích, přičemž komediální duo dovádí některé situace do absolutního absurdna. Jejich výstupy mnohdy připomínají legendárního Mr. Beana. Stephen Fry většinou hraje velkého "frajera" a Hugh Laurie "troubu". Výstupy pro svoji "sketch show" si psali herci sami.

Černá zmije

Černá zmije je komediální televizní seriál, který byl ve Velké Británii vysílaný v devadesátých letech. V Česku se na televizních obrazovkách objevil zanedlouho poté. Natočeny byly čtyři řady a několik speciálních dílů, pokaždé z jiného historického období - spojujícím prvkem je hlavní hrdina Edmund Černá zmije a jeho sluha Baldrick. Hugh Laurie  se v seriálu objevil jako George ve třetí a čtvrté řadě.  Krátce se také ukázal i v druhé řadě jako Simon Partridge a poté jako Princ Ludwig Nezničitelný – tuto roli si pak zopakoval i ve speciálním dílu Kupředu, zpátky jen krok. V roce 2004 byla Černá zmije v anketě BBC zvolena druhým nejlepším britským sitcomem všech dob.

Pan Pip

Na ostrově Papua Nová Guinea zuří občanská válka. Jediným bělochem na ostrově je tajemný učitel Watts, kterého ztvárňuje Hugh Laurie, který se rozhodne znovu otevřít školu. Žákům v jedné vyučovací hodině Dickensovy Nadějné vyhlídky. Mladičká Matilda se ztotožní s viktoriánskou dobou popisovanou v románu a uniká tak ve své fantazii z krutého světa, ve kterém je nucená žít. Armáda tzv. Rudých kůží je totiž připravená zničit případné povstalce. Matildě se líbí Pip, proto napíše jeho jméno do písku, což odstartuje vlnu dramatických událostí. Rudé kůže se domnívají, že Pip je vůdce rebelů a chtějí ho dostat za každou cenu. Skvělý příběh vypráví o síle představivosti, kdy fikce může mít až katastrofální následky.

Čtyřicítka na krku

V šestidílném britském sitcomu Čtyřicítka na krku je Hugh Laurie sice "jenom" obyčejným "obvoďákem", zato má kompletní rodinu a k tomu krizi středního věku. Jeho problémy se začnou prohlubovat, když začne zjišťovat, že slyší myšlenky druhých. Čtyřicítka na krku je seriál, který nevsází na laviny vtipů, ale snaží se být co nejvíce uvěřitelný a lidský. Zmatený hlavní hrdina si musí získat snad každého, kdo si tento krátký seriál pustí.

Dr. House

Přestože se Hugh Laurie může těšit velkou škálou ztvárněných televizních a seriálových rolí, naprostá většina z nás ho má spojeného především s postavou doktora House, který je charakteristický nevybíravým chováním vůči pacientům, se kterým by v reálném světě jen těžko mohl pracovat v nemocnici, ale také svojí až neuvěřitelnou genialitou. Dr. House patří k tomu nejlepšímu ze seriálové tvorby za poslední léta, ať už díky celkové atmosféře nebo díky osobitému humoru, kterým je každý díl prošpikovaný. Ovšem řekněme si upřímně, co by byl Dr. House bez Hugha Laurieho?

Foto: archiv IMDB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!