Procházky Českem: Tentokrát s dětmi Opavou, bohatou na historii

Procházky Českem: Tentokrát s dětmi Opavou, bohatou na historii 

Zveme vás na procházku městem Opava, které se může pyšnit bohatou historií a řadou impozantních památek. Nabízí mnoho příležitostí příznivcům sportu, kultury, ale také rodinám s dětmi. Naši cestu začneme Slezským muzeem v Opavě a pokračovat budeme centrem města, prohlídkou radniční věže Hláska s výhledem na celé město a Horním náměstím. Po památkách přijde na řadu procházka jednou z nejvýznamnějších odpočinkových zón - Městskými Sady - a náš výlet zakončíme Městským koupalištěm, kde si můžete zasportovat nebo relaxovat na sluníčku.

Slezské zemské muzeum  

Nejstarší muzeum ve střední Evropě založené jako gymnazijní v roce 1814 nabízí širokou expozici, od nejstarších dějin až do dnešní doby. Na své si zde přijdou dospělí i děti, najdeme tady exponáty ze světa zvířat i rostlin, předměty denní potřeby našich předků nebo válečné artefakty.

Kromě stálé expozice se zde pravidelně konají také tematické výstavy. Pokud by vás zaujaly dějiny Slezska, nikde jinde více exponátů z této části republiky nenajdete.   

 

Slezské zemské muzeum (Zdroj: www.geocaching.com)

Hláska 

Projdeme rovně po ulicích Komenského a Sněmovní. Přes Dolní náměstí a ulici Mezi Trhy se dostaneme k jednomu z nejdůležitějších bodů města. Dnešní sídlo magistrátu města Opavy bylo už v historii strategickou budovou, v níž zasedal soud nebo městská rada.

Návštěvníkům je otevřena každou sobotu od dubna do září. Nachází se zde stálá expozice o historii věže a při výstupu se každému naskytne krásný výhled na panorama celého města. Návštěvníci si mohou prohlédnout i soubor historických mincí nalezených při rekonstrukci věže nebo původní hodinový stroj. 


Hláska (Zdroj: www.historickasidla.cz)

Horní náměstí 

K další zastávce je to co by kamenem dohodil. Je totiž přímo pod budovou Hlásky, ve vzdálenosti asi deseti kroků. Zde se nachází jeden z nejznámějších symbolů města - koule. Ta je prvním dílkem opavského modelu sluneční soustavy v měřítku 1 : 627 000 000 a představuje Slunce.

Nejbližší planety se nacházejí v centru (v Městských Sadech najdete Jupitera), další pak v okrajových částech města, v největší vzdálenosti (9 km) se nachází Pluto, které už dnes do sluneční soustavy nepatří.  

Horní náměstí (Zdroj: www.mapy.cz)

Městské Sady 

Pekařskou ulicí projdeme až ke kruhovému objezdu, kde pokračujeme rovně k odbočce na ulici Sadovou. Ta nás dovede přímo k další zastávce. Jedná se o největší park v Opavě, ideální jak na procházky, tak i jízdu na kole nebo na kolečkových bruslích, a to díky hladkému asfaltovému povrchu.

V rozsáhlém areálu jsou umístěna dvě dětská hřiště pro nejmenší návštěvníky. Odpočinout si můžete na lavičkách u některého z jezírek v centru parku. Fotbaloví příznivci si mohou zvenčí prohlédnout stadion prvoligového Slezského FC Opava, který je přímo na okraji parku.  

Městské Sady (Zdroj: www.zdravemestoopava.cz)

Městské koupaliště a minigolf Opava  

Poslední místo naší procházky je umístěno asi padesát metrů za Městskými Sady, kousek od opavské Víceúčelové haly. Centrem rozsáhlého areálu je velký bazén, který je rozdělen na dvě poloviny – pro plavce a neplavce - a v jeho blízkosti je brouzdaliště pro nejmenší děti. Nechybí ani dva tobogány a písečná pláž.

Ideálním místem pro odpočinek je sluneční terasa a děti si mohou pohrát i na dětském hřišti na okrajové části areálu. K dispozici jsou stánky s občerstvením, zmrzlinou, ale i míchanými nápoji nebo ledovou kávou. Pro zpestření mají návštěvníci možnost zahrát si minigolf. 

Městské koupaliště a minigolf Opava (Zdroj: www.opava-city.cz)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!