Volané číslo existuje. Ve vašem mobilu žijí lidé!

Volané číslo existuje. Ve vašem mobilu žijí lidé!85%

Představte si, že by se všichni lidé, které máte v kontaktech, sešli v jedné kavárně a nemohli z ní odejít. Ne, dokud jim to nedovolíte. A co kdyby tahle kavárna byla přímo ve vašem mobilu?

S tímto nápadem přišel redaktor časopisu Reflex Milan Tesař a vytvořil ve své nové knize Volané číslo existuje důmyslný systém, kterým se řídí každý mobilní telefon, od iPhonu 6S po Nokii 3310. Jen málokdo z nás tuší, jak barevný a rozličný svět se v našich chytrých krabičkách skrývá.

V každém zařízení se schovává kavárna Kontakty. Jejím vedoucím a barmanem zároveň je pan Červený, který svým hostům servíruje vše, co je zrovna napadne. Ovšem nabídka i vybavení interiéru se liší model od modelu. Někde vám přistane na stole planý čaj z pytlíku, jinde si můžete poručit roztodivné koktejly. A k tomu všemu hraje k tanci a poslechu kapela Zvonění. Ovšem bez návštěvníků by nic z toho nemělo nejmenší význam.

Tady, u zázvorové limonády a burgerů, si povídali o všem, o čem Sářini nejbližší tam venku mluvit nemohou, anebo nechtějí. Někdy to bolelo, samozřejmě.

Těmi, pro které je celá paráda určena, jsou čísla, která si uloží Pán mobilu – něco jako polobůh. Čísla se do kavárny dostanou rychlou jízdou po strmé skluzavce a zhmotní se právě v takovém vzezření, v jakém je jejich majitel, zde nazývaný Stvořitel, v daný moment. Ať už je to pyžamo, nebo plavky. Všichni obyvatelé navazují vztahy s těmi, se kterými by si to v reálném světě možná ani nepředstavili. Nebo s třeba s obsluhou, kterou je i Hláska, slečna spravující hlasovou schránku s dlaněmi věčně popsanými inkoustem. Jsou tu také mazači SMS, kteří lepí zprávy na obrazovku. Pokud komukoli Pán mobilu volá, dotyčný se okamžitě dostaví na pódium a dá si na hlavu kulicha spojení. Jen tak může hovor začít.

Kniha je rozdělena na třináct kapitol a v každé z nich se setkáváme s příběhem jiného telefonu a jeho Pána. Světy uvnitř a venku se neustále chytře protínají. Vnitřní obyvatelé bezprostředně reagují na to, co slyší v rámci hovoru nebo se dočtou v SMS zprávě. A to vše vyvolává v kavárně Kontakty neustálý rozruch a šum. Pořád se něco děje, čísla se baví. Ale jsou tu i taková, na která už nikdo dlouho nevolal.

„Osobně si myslím, že čísla, jimž delší dobu nikdo nezavolá, by měla být mazána automaticky,“ prohlásila Věra.  

K jednoduché orientaci po prostoru zařízení pomáhá uživatelům chytrá mapka vložená hned na začátku knihy. V závěru si naopak může čtenář do seznamu poznamenat svá čísla a jejich majitele. Protože po dočtení všech příběhů už se na svůj mobil nikdy nebude dívat stejně. Rozhodně si dá větší pozor, co mu prozrazuje a kde ho pohazuje. Osazenstvo uvnitř ho totiž sleduje.

Celý nápad je roztomilý a sympaticky podivínský. Pozorujeme velice různorodé lidské příběhy všech věkových kategorií - od vztahové krize postaršího páru přes neshody dcery s otcem až po nevěru a vraždu. Zkrátka sobě blízkou postavu si najde každý čtenář a částečně se může zamyslet i nad svými radostmi a starostmi. Skvělá myšlenka sice mírně vyhrála nad formou, protože ne každá postava je rozvinuta tak, jak by si zasloužila, a někdy hrdinové chovají trochu předvídatelně, ale i přesto jde o zábavnou, spíše oddechovou knihu, která stojí za přečtení.

Foto: Anežka Gavendová

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!