Spojení krásné hudby s hlubokým textem. Nejemotivnější písně Eltona Johna

Spojení krásné hudby s hlubokým textem. Nejemotivnější písně Eltona Johna  

V květnu přišel do kin životopisný snímek Rocketman, který popisuje momenty úspěchů a slávy, ale i bolestí a pádu, kterými si Elton John během své kariéry musel projít. Ve filmu zazněly jeho skvělé písně, připomeňme si právě ty, které nejvíce chytnou za srdce.

Goodbye Yellow Brick Road (1973)  

Kdo by neznal tuto úžasnou baladu, v níž se objevuje i náročná falzetová část, kvůli které Elton později při živých vystoupeních zvolil o oktávu nižší stupnici. Kritiky velmi oceňovaná píseň, kterou navíc řada z nich považuje za nejlepší vůbec. Skvělý text napsal Bernie Taupin, který se postaral o texty většiny Eltonových skladeb. 

V hitparádě Billboard HOT 100 dosáhla balada až na druhé místo. V životopisném snímku Rocketman se objevila jako duet v podání Tarona Egertona a Jamieho Bella.  

Sorry Seems to Be the Hardest Word (1976) 

Velmi smutná píseň o vztahu, který se rozpadá. I v tomto případě dvojice Elton – Taupin opět zafungovala skvěle. Je součástí jedenáctého alba Blue Moves, které mělo celkově smutnější a temnější tóny. Přesto se v žebříčcích dostalo až na 3. pozici.

Kritiky album nebylo přijato úplně nejlépe a tato skladba je ze všech z alba nejznámější. 

Can You Feel the Love Tonight (1994) 

Disneyovka Lví král byla jednou z nejúspěšnějších a dočkala se právem trojdílné adaptace. Hudba by se dala nazvat mistrovských dílem, stejně jako tato píseň. Byla právem oceněna Oscarem a dostane vás při každém poslechu. Těžko si představit, že by ji nazpíval někdo jiný než právě Elton John. Za svůj procítěný zpěv dostal i cenu Grammy. 

Videoklip kromě záběrů Johna Eltona zobrazuje i krátké ukázky z filmu. Oblíbený u veřejnosti byl jak film, tak i píseň, ta se v hitparádě Billboard HOT 100 dostala na čtvrté místo

Your Song (1970) 

Tady se vůbec nebojíme říct, že si Eltona Johna spojuje nejvíce lidí právě s touto skladbou. Opět se osvědčila spolupráce s Berniem Taupinem, který sám potvrdil, že text složil v jedno obyčejné ráno při snídani v domě Eltonovy matky.  

Oblíbila si ji i řada zpěváků a vzniklo několik coverů, nejznámější od Ellie Goulding nebo Lady Gaga. Ewan McGregor skladbu zazpíval i ve filmu Moulin Rouge. Velmi ji oceňoval i John Lennon, který si přesně pamatoval okamžik, kdy ji v rádiu slyšel poprvé. 

Candle In the Wind (1973) 

Píseň z alba Goodbye Yellow Brick Road byla původně napsána na památku Marylin Monroe, která zemřela 11 let před tím. Na tvorbě textu Elton John opět spolupracoval s Berniem Taupinem.  

Později Elton upravil text písně a zazpíval ji v roce 1997 na pohřbu princezny Diany, někdy se jako nový název uvádí Goodbye England’s Rose. V hitparádě Velké Británie byla píseň na prvním místě.  

Don't Let the Sun Go Down on Me (1974) 

Původní verzi Elton John nahrál na album Caribou a v hitparádě Billboard HOT 100 se dostala na druhé místo. I tentokrát se na tvorbě písně podílel také Bernie Taupin. V roce 1991 Elton zazpíval živě cover verzi s Georgem Michaelem, která obsadila první příčku v žebříčcích v USA i Británii. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!