Ostré kytarové riffy i melancholické linky. Smashing Pumpkins předvedli poctivou muzikantskou show

Ostré kytarové riffy i melancholické linky. Smashing Pumpkins předvedli poctivou muzikantskou show 85%

Poctivé muzikantství ovládlo ve čtvrtek 6. června zaplněné Forum Karlín. Do České republiky se totiž vrátila kapela Smashing Pumpkins, legenda patřící k nejvýznamnějším představitelům grunge a alternativního rocku nejen 90. let. Návštěvníkům předvedla přes dvě hodiny dlouhou koncertní show, kterou si svou pozici na světové hudební scéně nekompromisně upevnila.

Zpěv, hudba, scéna i light design. Koncert chicagské formace Smashing Pumpkins nabízel vše vyladěné na jedničku. Prim hrály samozřejmě velké hity, které Forum Karlín halily do melancholické vlny, aby vzápětí rozdováděly návštěvníky, jako kdyby se jednalo o nadupaný metalový koncert. Kapela již od svého počátku nemá zájem o nějaké žánrové škatulky, proto nechyběly jak působivé předehry plné hlasitých a syrových kytarových riffů, tak jemnější elektronické linky.

Návštěvníci se dočkali všech zásadních písní. O start se postaraly Soma, Siva a Rhinoceros. Hned od počátku bylo jasné, že tohle bude koncert mnoha barev! Pomalé tóny střídaly rockové vypalovačky. Při Bullet With Butterfly Wings publikum šílelo, Disarm naopak zcela zklidnil rozvášněné fanoušky. Ti si pak s nadšením užívali i songy 1979, Cherub Rock, Tonight, Tonight i přídavek, o který se postarala píseň Hummer.

Kapela po celou dobu odváděla vynikající výkon. A to byl na současné poměry koncert skutečně dlouhý. Díky dobrému zvuku úžasně vynikal i výjimečný hlas zpěváka a kytaristy Billyho Corgana, který v sobě nese tolik emocí, jako kdyby odrážel celou komplikovanou kapelní historii. V ní nechybí ostré neshody, smutné rozchody, drogy ani smrt doprovodného klávesisty Jonathana Melvoina, jenž zemřel při jednom z drogových večírků, který rozjel s bubeníkem Jimmym Chamberlinem. Ten byl po tomto incidentu ze skupiny vyhozen, aby ho později vzali členové opět na milost. Na pražském koncertě si vysloužil aplaus, který by mu mohli jeho bubeničtí kolegové jen závidět.

Naprosto skvělá byla rovněž scéna, které dominovaly tři obří psychotické figuríny. Žádné LCD obrazovky, animace a videa, která obvykle nemohou chybět. Pomocí hry světel a stínů vytvářely figuríny neobyčejnou atmosféru. Když se pak v druhé polovině koncertu přetočily a ukázaly svou ‚temnější stránku‘, začala neskutečná vizuální jízda. Prostě zážitek jak pro uši, tak pro oči. Naprosto perfektně futuristické a neobvyklé!

Koncert kapely Smashing Pumpkins byl hudební zážitek se vším všudy! Byť toho kapela příliš nenamluvila, bylo vidět, jak má show naprosto pod palcem. Stačilo zvednout ruku a návštěvníci poslušně řvali a zpívali slova svých oblíbených songů. O kontakt s publikem se pak staral především kytarista a jeden ze zakládajících členů kapely James Iha. Kromě toho si střihl i skvělý cover kapely The Cure Friday I’m In Love.

Návštěvníci tak odcházeli po více než dvouhodinové jízdě kapely Smashing Pumpkins možná trochu rozlámaní a unavení, nicméně s pocitem, že se jim dostalo toho nejlepšího poctivého muzikantského zážitku.

Foto: Facebook.com/smashingpumpkins 

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!