Pražské Quadriennale vás vtáhne do světa imaginace a kreativity

Pražské Quadriennale vás vtáhne do světa imaginace a kreativity95%

Výstavy na Pražském Quadriennale vás rozhodně nudit nebudou! Ať už si vyberete Výstavu zemí a regionů, Studentské projekty či kultovní scénická díla umístěná pod názvem Fragmenty mezi sbírkovými předměty Lapidária, můžete si být jistí, že vstupujete do světa plného kreativity, interaktivních prvků a nekončící hravosti.

Každý den, až do 16. června, tak můžete vstoupit do světa fantazie, o které se vám možná ani nezdálo. Vyhraďte si dostatek času a oddejte se při zkoumání prostoru pocitům Alenky v říši divů.

Pravé křídlo Průmyslového paláce a také Křižíkův pavilon B patří prezentaci jednotlivých zemí zastřešené názvem Výstava zemí a regionů. Hned na první pohled je jasné, že ji každá země pojala po svém, originálně a s notnou dávkou invence. Každé dílo je unikátní a divákům nabízí možnost vrátit se na chvíli do dětství při objevování všech jeho tajemství. Dáte přednost procházce temným lesem s nespočtem postav, zrcadlovému království, virtuální realitě, otáčející se tribuně s příběhy, obřímu hracímu strojku, či pozorování dánské performance Virgin?

Pražské Quadriennale 2019. Foto: Andrea Morkusová

Zastavit se můžete i ve španělské dřevěné krychli, v níž zní různé jazyky zprostředkující návštěvníkům sluchový vjem rozmanitosti světa, ve švýcarském “kině” v oblacích, v paralelních městech, ve snovém prostoru pustého ostrova či u výstředního performera připomínajícího střihorukého Edwarda. Nechybí instalace prezentující kulturu a zvyky jednotlivých národů či nějaký aspekt z jejich historie.

Střední část Průmyslového paláce nabízí překvapivě volný prostor, zaplněný pouze několika dodávkami, v nichž můžete zhlédnout krátkometrážní filmy nabízející ochutnávku divadelního světa a jeho architektury a scénografie. Najdete zde i kavárnu, výstavu scénografických knih a technické schodiště vedoucí na ochoz a pro odvážné až na improvizovanou vyhlídkovou věž.

Pražské Quadriennale 2019. Foto: Andrea Morkusová

Projdete-li až do levého křídla, ocitnete se ve světě Studentské výstavy. Ta si v nápadech a inovacích v ničem nezadá s tou hlavní, byť jsou zde realizace mnohdy mnohem jednodušší a skromnější. Ujít si rozhodně nenechte finskou instalaci Kolo (Doupě) v podobě jakési jeskyně či úkrytu. Uvelebte se uvnitř a pozorujte hru světel i zvuků přicházejících z vnějšího světa i z vašeho soukromého prostoru. Zastavit byste se měli i u české instalace Praha není Česko ve formě dobře známého starého stánku s novinami či s občerstvením. Kromě jahod zde ale můžete získat i vstupenky na netradiční zážitkové výlety do vybraných lokalit České republiky.

Po vstupu do Lapidária okamžitě zjistíte, že je něco jinak, než obvykle. Celý jeho prostor, zaplněný stálou expozicí soch a kamenných fragmentů, tone ve tmě, z níž tu a tam vystupují nasvícená díla nejrůznějšího charakteru. Každá ze zúčastněných zemí sem vybrala jedno jediné přelomové či kultovní dílo z oblasti scénické výpravy, kostýmního výtvarnictví či světelného a zvukového designu od některé z věhlasných žijících legend oboru. Prostorem se linou tajemné zvuky, jež vás společně se světlem přivábí k instalacím jako magnet.

Pražské Quadriennale 2019. Foto: Andrea Morkusová

Vše zmiňované doplňuje i projekt Emergence v Křižíkově pavilonu D, zaměřený na pohnuté příběhy historicky sporných událostí a lokalit, jež stále inspirují nové a nové umělce.

Pražské Quadriennale však výstavami zdaleka nekončí. Na několika místech Prahy nabídne návštěvníkům expozice ze 79 zemí, více než 800 umělců z celého světa a přes 600 performancí, workshopů a přednášek.

Virgin. Pražské Quadriennale 2019. Foto: Andrea Morkusová

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!