X-Men: Dark Phoenix z popela nevstane. Po devatenácti letech přišlo zklamání v podobě předvídatelného děje a herecky slabé Turner

X-Men: Dark Phoenix z popela nevstane. Po devatenácti letech přišlo zklamání v podobě předvídatelného děje a herecky slabé Turner40%

Nejnovější X-Men: Dark Phoenix potápí komiksový evergreen. Ze sázky na klasiku se stala překombinovaná a nudná pohádka nápadně připomínající letošní velké zklamání Captain Marvel. Nepomáhá mu ani neuvěřitelně slabý herecký výkon Sansy ze Hry o trůny, Sophie Turner.

Devatenáct let. Tak dlouho už společnost 20th Century Fox společně s Marvelem vysílá do kin jednoho mutanta za druhým. Série X-Menů byla předzvěstí novodobého komiksového kultu, který vznikl zejména díky dílnám Marvel a DC Comics. Celkem do ní společně se dvěma díly Deadpoola patří dvanáct filmů, které od svých fanoušků získaly nadprůměrné hodnocení. Nyní ale přišlo velké zklamání.

Dark Phoenix dějově navazuje na poslední díly X-Menů. První třída dospěla a do boje se zlem nastupuje nová generace. S ní i rozporuplná postava i na mutanty nadpřirozeně nadaná Jean (tentokrát v podání Sophie Turner), kterou si příznivci komiksových filmů mohou pamatovat už z nejstarších dílů. A každý divák bude při sledování Dark Phoenix se slzou v oku na tyto časy vzpomínat.

Očekávané zklamání

I když diváci doufali, že šuškání ve filmových kruzích nebude oprávněné, jejich představy o průměrnosti tohoto snímku se bohužel naplnily. Neblahými ukazeteli byly zejména přetáčky, o kterých tvůrci rozhodli po zkušebních promítáních. Ani původní verze Dark Phoenix, ve které se velké finále mělo odehrávat ve vesmíru, se totiž nesetkala s úspěchem. Simon Kinberg proto znovu svolal herce a konec snímku změnil.

Nelze říct, jestli to byl krok k lepšímu, nebo horšímu. Jisté ale je, že nejlepší postup to nebyl. Zejména v bojových scénách a tedy i v závěru se totiž naplno projeví to, že Sophie Turner neumí hrát. V obličeji za celé dvě hodiny vystřídá přesně dva výrazy (neutrální a soustředěný) a její teatrálnost při soubojích je za hranicí snesitelné otravnosti. Ve hře ji tak drží zbytek X-Menů v čele s Michaelem Fassbenderem a Jennifer Lawrence.

Bohužel jejich klasicky dobré výkony zapadají v předvídatelném a nudném scénáři, kterému chybí pospolitost. Je vlastně jen slepencem volně navazujících scén, jejichž řazení nemá žádný hlubší logické vysvětlení. Důvodem je pouze chronologická posloupnost a nutnost zařadit do děje známé postavy. 

X-Men jako Marvel

Novým X-Menům se tak daří opakovat chyby, které už Marvel letos napáchal na Captain Marvel. I hlavní hrdinky obou filmů jsou si nápadně podobné. Obě silné a nezávislé ženy, které nemůže nikdo zastavit, a jedině ony mohou spasit celé svět. U první jmenované ale nepříliš zajímavý snímek podpořil vesmír se značkou Marvel. Mutanti v sobě bohužel takový kouzelný potenciál nikdy neměli.

Legenda X-Menů tak po devatenácti letech shořela po dvou hodinách stejně rychle jako Phoenixovo pírko. A z popela se rozhodně jen tak nezrodí. Její jediná naděje je rok počkat, zpytovat svědomí a doufat v Nové mutanty. 

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: X-Men: Dark Phoenix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!