Hrdinové nejen na obloze. Výstava v Národním muzeu připomíná československé letce RAF

Hrdinové nejen na obloze. Výstava v Národním muzeu připomíná československé letce RAF90%

V Historické budově Národního muzea potrvá do konce ledna 2020 výstava, která se věnuje u nás nezřídka opomíjeným hrdinům druhé světové války. Expozice připomíná zhruba dva a půl tisíce letců, techniků a dalších pracovníků, kteří se dostali po roce 1939 do Royal Air Force – Královského letectva Velké Británie.

Výstava v rozsáhlém sále je koncipována tak, aby vynikl osud a zásluhy všech našich mužů i žen, kteří bojovali v rámci RAF proti tehdejší Německé říši a jejím spojencům. V textové části expozice proto najdeme popisy jednotlivých perutí, ve kterých českoslovenští letci sloužili, spolu s dobovými fotografiemi, znaky a motty jednotek.

Dále se zde můžete stručně dozvědět o ženách, organizovaných v rámci Ženských pomocných sborů (WAAF), a také o osudech zajatých letců RAF a jejich hromadném, bohužel nepříliš úspěšném, pokusu o útěk ze zajateckého tábora Stalag Luft III v roce 1944 (z původních dvou stovek lidí, kteří se na něj připravovali, jich nakonec uteklo sedmdesát šest, ale pouze dva Norové a jeden Holanďan se dostali na svobodu).

Textová část expozice – panely s informacemi a fotografiemi. Foto archiv Martina Cihlářová

Přečíst si můžete i smutný celkový výčet padlých československých letců – domů se jich nikdy nevrátila pětina. Osud přeživších válečných hrdinů však nebyl nikterak růžový ani později – po převratu v roce 1948 byli vyšetřováni, jejich rodiny perzekvovány, mnoho z nich bylo zatčeno, vězněno, dokonce i mučeno nově vzniklou socialistickou republikou.

Vyznamenání a poválečná uniforma brigádního generála Miroslava Liškutína, vpravo znak 312. perutě. Foto archiv Martina Cihlářová

Druhá část expozice prezentuje osobní předměty a oblečení. Prohlédnout si můžete nejen kompletní uniformy významných československých příslušníků RAF, ale i deníky, vyznamenání a důležité dokumenty, které měly na jejich osud vliv.

Tyto exponáty velmi sugestivně ukazují letce jako živoucí osobnosti a přibližují je návštěvníkům i v osobní rovině. V zadní malé místnosti je pak možné si poslechnout vzpomínky generálporučíka Vladimíra Nedvěda, velitele 311. bombardovací perutě.

Pohled na vystavené uniformy a osobní předměty. Foto archiv Martina Cihlářová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Muzejní komplex Národního muzea nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!