Staroměstská radnice hostí výstavu nejlepších novinářských snímků World Press Photo 2019

Staroměstská radnice hostí výstavu nejlepších novinářských snímků World Press Photo 2019 

Od 6. do 30. června můžete na Staroměstské radnici zhlédnout nejlepší novinářské fotografie reflektující nejdůležitější události roku 2018. Celkem je zde vystaveno 156 snímků, včetně fotografie malé Yanely od amerického fotografa a absolutního vítěze soutěže Johna Moora.

Výstava World Press Photo, která se po dvouleté přestávce vrátila do Prahy, však není jenom o významných světových událostech a okamžicích. Je především o lidských osudech, emocích a silných příbězích lidí na fotografiích zachycených.

John Moore. Yanela. World Press Photo 2019. Foto z výstavy: Andrea Morkusová

Vítězný snímek Yanely Sanchez, malého plačícího děvčátka, a její matky zatčené na hranicích USA s Mexikem v době nulové tolerance k nelegálním přistěhovalcům obletěl svět a stal se symbolem migrační krize mezi Severní a Jižní Amerikou. Trestní stíhání nelegálních přistěhovalců totiž znamenalo časté oddělení rodičů od jejich dětí, kteří vůbec netušili, co se s jejich potomky děje. A právě tato fotografie vyvolala masové protesty, které později vedly ke zrušení politiky nulové tolerance Donalda Trumpa.

Reportér fotografuje každý jeden den proto, aby něco změnil. Pokouší se změnit názor lidí na určitý problém a někdy se stane, že fotografie, u které to čekáte nejméně, tu změnu spustí, “ vysvětlil okolnosti vzniku fotografie malé Yanely její autor John Moore. “Migrační krize zasahuje mnoho zemí. Já ji neposuzuji, jen dokumentuji. Je důležité lidem ukázat, co za strohými čísly o migrantech skutečně stojí,” dodal.

Pedro Pardo. Mexiko. World Press Photo 2019. Foto z výstavy: Andrea Morkusová

Témata vystavených fotografií se točí i kolem válečných konfliktů v Sýrii, Afghánistánu a Jemenu, problémů životního prostředí či voleb v Kongu. Často ale vyprávějí i mnohem osobnější osudy jednotlivých lidí, jako třeba autoportrét Aljony, ztvárňující dívku skloněnou nad stolem s polévkou, kterou ale nemůže v důsledku rakoviny pozřít, ačkoliv je to její oblíbené jídlo, či sérii fotografií vyjadřujících pomocí světla a stínů vnitřní bolest lidí, kteří pohřešují někoho ze svých blízkých.

Naštěstí ne všechny zobrazené události jsou tragické. Vidět tak můžeme například bývalé partyzánky v rehabilitačním táboře uprostřed džungle, v němž díky podpisu mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a povstaleckým hnutím FARC v roce 2016 zavládl baby boom, který byl dříve nemyslitelný – v době bojů bylo těhotenství zakázáno a ženy byly nuceny k potratům. Fotografie zobrazují i hluboce zažité společenské zvyky, jako je veřejná oslava patnáctých narozenin dívek na Kubě.

Michael Hanke. Nikdy ho neviděli brečet. World Press Photo 2019. Foto z výstavy: Andrea Morkusová

Najdeme zde i působivé snímky divoké přírody a volně žijících zvířat, podmořských živočichů nebo záchranných stanic vracejících zraněná zvířata zpět do jejich přirozeného prostředí.

V kategorii Sport vybojoval druhé místo Michael Hanke z České republiky za dlouhodobý projekt fotografií Zdeňka Šafránka, kapitána českého týmu Para Ice Hockey a účastníka tří paralympijských her, který je od roku 2003 po pracovním úrazu upoután na invalidní vozík.

Série fotografií s názvem Nikdy ho neviděli brečet dokumentuje nejen jeho život a úspěšnou sportovní dráhu, ale především jeho nezdolnou vnitřní sílu a optimismus. “Tato série fotografií je vzkazem, že i když se vám stane podobný úraz, můžete svůj život prožívat plnohodnotně, “ uvedl Hanke. “Zdeněk mi řekl, že je naprosto spokojený tak jak je a i kdyby mohl, nic by nezměnil. Říká, že mu život s hendikepem víc dal než vzal,” doplnil Hanke.

Chris McGrath. World Press Photo 2019. Foto z výstavy: Andrea Morkusová

Cenu Prahy získal Chris McGrath a kolekce vybraných fotografií reprezentujících průřez jeho tvorbou. Prvenství v kategorii Aktualita si odnesl jeho snímek neznámého muže, jenž se 15. října 2018 snažil zadržet dav novinářů dožadujících se vyjádření ohledně zmizení novináře Džamála Chášukdžího kritizujícího saúdský režim . “Moje fotografie pro mne znamená symbol vyjádření svobody tisku, “ vysvětlil své pocity McGrath.

S fotografiemi z roku 2018 se do soutěže World Press Photo přihlásilo 4738 fotografů ze 128 zemí, kteří porotě předložili celkem 78 801 snímků. Stejnojmenná výstava, kterou momentálně můžete navštívit v Praze, zahájila svoji pouť po světě 13. dubna v amsterdamském kostele Nieuwe Kerk. Do konce roku se představí návštěvníkům ve více než stovce měst ve 45 zemích světa. Finální řešení výstavy je dílem kurátorky World Press Photo Suzan van den Berg.

Staroměstská radnice hostí World Press Photo 2019. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!