Surově a nelítostně zabíjeli, a to několikrát. Filmy o sériových vrazích, které stojí za zhlédnutí

Surově a nelítostně zabíjeli, a to několikrát. Filmy o sériových vrazích, které stojí za zhlédnutí  

Zlo s lidskou tváří, nově zfilmovaný příběh sériového vraha Teda Bundyho, je jedním z mnoha, které tuto tematiku zpracovávají, a z podobných příběhů člověka skutečně mrazí. Připomeňme si některé sériového vrahy, jejichž příběhy inspirovaly filmové tvůrce.

Vrah mezi námi (1931) 

Německý snímek je příběhem sériového vraha Petera Kürtena, který byl později přezdíván upír z Düsseldorfu. Vrah a pedofil většinu vražd spáchal v roce 1929. Policii se dlouho nedařilo jej dopadnout, nakonec iniciativu převzali jiní kriminálníci, kteří již chtěli pátrání ukončit. 

I když původně svou vinu popíral, nakonec se Kürten přiznal a byl obviněn a shledán vinným z devíti vražd a sedmi pokusů o vraždu. Film kromě kriminálního příběhu zachycuje i stav německé společnosti v meziválečném období.  

Lovcova noc (1955) 

Harry F. Powers byl sériovým vrahem z Virginie, který svým obětem namluvil, že hledá lásku, ale ve skutečnosti mu šlo jen o jejich peníze. Za vraždy byl odsouzen k smrti.  

V tomto film noir se Herry snaží sblížit s rodinou svého bývalého spoluvězně, aby získal kradené peníze, které jsou ukryty někde v domě. Snímek byl dříve veřejností nepochopen, dnes se jedná o absolutní klasiku, která nechybí v nejrůznějších žebříčcích. V roce 1991 Britové natočili remake se skvělým Richardem Chamberlainem, kterému role padoucha skutečně sedla.

Zapadákov (1973) 

Během dvouměsíčního road tripu se svou čtrnáctiletou přítelkyní zabil Charles Starkweather v Nebrasce a Wyomingu 11 lidí. Sedm měsíců po poslední vraždě byl dvacetiletý sériový vrah popraven a jeho přítelkyně si odpykala sedmnáct let.  

V americkém snímku se snažili ukázat sílu pocitu viny, který začal dvojici během útěku postupně pronásledovat.  

Zodiac (2007) 

Sériový vrah přezdívaný Zodiac řádil v Severní Karolíně na konci 60. a začátkem 70. let. Policii dokonce posílal dopisy s kryptogramy, ze čtyř byl definitivně rozluštěn pouze jeden. I když bylo více než 2 500 podezřelých, vrah nebyl nikdy dopaden a policie mu připisuje sedm obětí, přestože ve svých dopisech hovořil dokonce o třiceti sedmi. 

Ve filmu inspirovaném příběhem Zodiaca ztvárnili ústřední role Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. a Marc Ruffalo.    

Vrahova důvěrnice (2011) 

Frederic Walter West byl britský sériový vrah, který nejdříve sám a později se svou manželkou Rosemary mučil, znásilnil a zabil jedenáct dívek přímo v jejich domě. Klíčovou roli v případu hrála hospodyně Janet Leach. Ta během soudního procesu figurovala jako “vhodný dospělý”, což byla v britském justičním systému osoba, která během vyšetřování provázela dítě nebo jinou zranitelnou osobu. Právě jí se West ke všem vraždám přiznal. 

Ve dvoudílném snímku zazářila především Emily Watson v roli hospodyně a byla dvakrát nominována na Oscara. 

Jack Rozparovač (1988) 

Příběh nejznámějšího sériového vraha, který nikdy nebyl dopaden, nesmí na našem seznamu chybět. Rozparovač řádil v roce 1888 v Londýně a je mu přičítáno 5-10 obětí, vždy se jednalo o prostitutky. Spekulovalo se, že Rozparovač mohl být nějaký řezník, protože obětem vyřezával vnitřnosti. 

Příběh zaujal mnoho spisovatelů, ale i filmových tvůrců a dočkal se také divadelních zpracování. Ve dvoudílné adaptaci se hlavní role ujal Michael Caine, který za svůj výkon získal i Zlatý glóbus.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!