Písně ze světa Walta Disneyho, které mají to největší kouzlo

Písně ze světa Walta Disneyho, které mají to největší kouzlo 

Disneyho pohádky jsou absolutní klasikou, kdo by neznal alespoň některé z nich a neměl svou nejoblíbenější? Kromě vtipných hlášek a úžasných animací všechny jednotlivé pohádky provází také poutavá hudba. Přinášíme ty nejkrásnější písně, které je dobré si připomenout.

Friend Like Me (Aladin) 

Náš seznam začínáme písní z pohádky, jejíž filmové zpracování se v květnu dočkalo své premiéry. Příběh Aladina je jednou z nejznámějších arabských pohádek. Každému z vás se bezpochyby v souvislosti s Aladinem vybaví létající koberec a džin, který dokáže vyplnit jakékoliv přání.

Povedená je i animovaná verze Aladina (1992), hudba byla oceněna Oscarem i Zlatým glóbem. Za hudební stránkou obou snímků stojí divadelní a filmový skladatel Alan Menken, který má na kontě řadu ocenění.  

Beauty and the Beast (Kráska a zvíře) 

Příběh krásného, pyšného a sobeckého prince, do jehož osudu zasáhla čarodějnice a změnila ho v hrozné zvíře. Dala mu však poslední šanci, pokud se do něj nějaká dívka zamiluje, kletba se prolomí. Po animovaném snímku (1991) na úspěch navázala také zfilmované zpracování s Emmou Watson a Danem Stevensem.

Obě verze ústřední písně se opravdu povedly, ať už starší verze od Celine Dion a Peabo Brysona nebo skladba z roku 2017 v provedení Ariany Grande a Johna Legenda.  

Can You Feel the Love Tonight (Lví král) 

Animovaný příběh Simby se dočkal dokonce trojdílného zpracování. V červenci nás čeká premiéra nové adaptace snímku, hudby se opět ujal Hans Zimmer, který už v roce 1995 získal Oscara.

Co se hudby týče, jedná se v tomto případě o skutečně mistrovský kousek. Není vůbec jednoduché z takového kvalitního repertoáru vybrat jedinou. Tato píseň v provedení Johna Eltona má tak zvláštní kouzlo, že jí místo na našem seznamu nepochybně patří, navíc byla rovněž oceněna Oscarem.  

You’ll Be In My Heart (Tarzan) 

Disneyho animované zpracování předlohy Edgara Rice Burroughse z roku 1999 bylo sice již osmačtyřicáté v řadě, ale zato nejpovedenější. Tarzan, který vyrůstal uprostřed africké džungle mezi gorilami, si začne uvědomovat, že je člověk, až když potká Jane. Ta je dcerou profesora, který přijel život goril sledovat.

Skladbu nazpíval zpěvák a držitel několik ocenění Grammy Phil Collins, který 25. června zavítá do Prahy. Za píseň do své sbírky cen přidal ještě Oscara a také Zlatý glóbus. 

 

Under the Sea (Malá mořská víla) 

Stejnojmenná předloha Hanse Christiana Andersena by měla být dobře známá každému. Disneyho zfilmovaná verze však na rozdíl od knihy končí šťastně a celkově se nese v pozitivnějším duchu, který není pro Andersenovy pohádky ničím typickým.

Nejveselejší a nejbarevnější píseň, při jejímž poslechu možná budete mít nutkání vstát ze židle a zatančit si. Hudba Alana Menkena byla i v tomto případě oceněna Oscarem, stejně jako tato energická píseň:   

Let It Go (Ledové království) 

Na závěr se nejspíš žádné velké překvapení nekoná. Příběh sester Anny a Elsy a mluvícího sněhuláka Olafa ukazuje sílu lásky, rodiny a přátelství a rychle se stal nejoblíbenější pohádkou mezi mnoha dětmi.

Ústřední píseň oceněná v roce 2014 Oscarem musí být známá snad úplně každému. Cenu Akademie film získal i za hudbu a nechyběl ani Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!