Nejzajímavější programy letošní Pražské muzejní noci: japonský festival, workshopy i divadelní experimenty

Nejzajímavější programy letošní Pražské muzejní noci: japonský festival, workshopy i divadelní experimenty 

V sobotu 8. června se uskuteční již 16. ročník Pražské muzejní noci. Letos se návštěvníkům zdarma, či za symbolické vstupné, otevře 70 objektů muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, z nichž mnohé nabídnou i bohatý doprovodný program. Podívejte se na náš výběr těch nejzajímavějších z nich.

Japonský minifestival

Za japonskou kulturou se vydejte do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Od 19:00 hodin až do půlnoci pro vás i pro vaše děti bude na nádvoří muzea připraveno několik tanečních představení, hudebních ukázek, workshopů, vědomostní soutěže a mnoho dalšího. Těšit se můžete například na skládání origami, kaligrafii, výrobu šperků a razítek či zdobení hůlek. Chybět nebudou ani japonské gastronomické speciality.

Výtvarná a sklářská dílna

V zámeckém areálu Ctěnice si můžete od 13:00 do 22:00 hodin vyzkoušet foukání skla v mobilní sklářské peci. Od 19:00 do 22:00 hodin na vás navíc čeká i workshop zaměřený na techniku malby na sklo.

Zámecký areál Ctěnice. Foto: archiv Pražské muzejní noci

Československo v letech 1938 - 1989

V Rotundě sv. Václava na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy můžete prostřednictvím netradičních počítačových her Attentat 1942 a Svoboda 1945 prožít zlomové události, které ovlivnily Československo. Druhá z jmenovaných her bude dostupná exkluzivně pouze na letošní Muzejní noci. Program probíhá od 19:00 do 23:00 hodin.

Knihovna na vodě

Městská knihovna sídlící na Mariánském náměstí uvede v časech 19:30 -  20:00, 20:30 - 21:00, 21:30 - 22:00 hodin zbrusu nový dramatický počin knihovnického amatérského divadelního spolku Vý pojednávající o velké vodě roku 2002, která dotekla do knihovny i do jejích knih. Co myslíte? Umí knihovníci plavat? A umí plavat Pražská bible?

Sherlock Holmes zasahuje

Máte-li rádi Sherlocka Holmese, můžete se s ním v Muzeu Policie České republiky na Karlově pustit od 19:30 do 20:00 a od 21:30 do 22:00 hodin do pátrání o Lize zrzavých. Když pan Wilson náhle přišel o lukrativní, i když podivuhodné zaměstnání, obrátil se právě na slavného detektiva, aby mu pomohl zjistit proč… Podaří se Holmesovi záhadu vyřešit?

Muzeum Policie České republiky. Foto: archiv Pražské muzejní noci

Laterna magika v Ponrepu

Zajímáte-li se o divadelní umění, nenechte si ujít promítání dosud veřejně neprezentovaného digitalizovaného materiálu z počátků divadelní scény či videozáznam z experimentálního snímání pohybu, v němž starší kusy Laterny magiky pro výzkumníky tančí současný baletní soubor divadla. K vidění bude v kině Ponrepo od 19:30 do 20:10 hodin.

Muzikoterapie

V Českém muzeu hudby si dospělí návštěvníci mohou vyzkoušet základní techniky muzikoterapie. Během hodinového workshopu (19:30 - 20:30 a 21:00 - 22:00 hodin) se naučíte, jak využít hudbu a zvuk ke zlepšení nálady či k uvolnění stresu a napětí. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace míst na emailu cmh@nm.cz.

České muzeum hudby. Foto: archiv Pražské muzejní noci

Workshop výroby loutky

V Galerii Bulharského kulturního institutu si prohlédnete celý proces vzniku loutky a poté si zkusíte vlastní loutku vyrobit pod vedením zkušené scénografky a loutkoherečky. Pokud popustíte uzdu své fantazii, vytvoříte si vlastního Hodináře nebo Pinocchia z předem připravených materiálů. Workshop probíhá v časech 19:30 - 20:30 a 21:00 - 22:00 hodin.

Urban Space Epics

MeetFactory uvede od 19:30 do 21:30 hodin projekt, který založil  básník, programátor a performer Darrell Jónsson v roce 1980. Projekt se snaží propojit experimentální filmovou techniku 20. století s inovativní hudbou a monumentálními pěveckými doprovody, čímž plánuje docílit vytvoření tzv. živého, technicky prostupného kina.

MeetFactory. Foto: archiv Pražské muzejní noci

Pražské Quadriennale

Letos se v rámci Pražské muzejní noci otevřou i prostory mezinárodní přehlídky divadla a scénografie Pražské Quadriennale na Výstavišti v Holešovicích. V centrální hale Průmyslového paláce si prohlédnete výstavu představující široké spektrum možností divadelní architektury. Křižíkův pavilon B hostí soutěžní Výstavu zemí a regionů a pavilon D výstavu Emergence, která se zaměřuje na vzpomínky spojené s určitými místy a prostory, které stále inspirují nové generace umělců. V Lapidáriu Národního muzea můžete navštívit výstavu Fragmenty oslavující úspěchy živých legend divadelního designu. Výstavy jsou přístupné od 19:00 hodin do 01:00 hodiny ranní. Více o Pražském Quadriennale zde.

Pražské Quadriennale. Foto: archiv Pražské muzejní noci

Jedna noc vám nestačí? Podívejte se také na náš velký přehled muzejních nocí v Evropě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!