#MuzeumJinak: Zažijte britskou hudbu na vlastní kůži v British Music Experience v Liverpoolu

#MuzeumJinak: Zažijte britskou hudbu na vlastní kůži v British Music Experience v Liverpoolu 

Liverpool rozděluje společnost na sportovní a hudební fanoušky. Patříte-li do první skupiny, jistě se vám vybaví slavný fotbalový klub a jeho ikonický stadion. Pokud se však řadíte spíše mezi milovníky hudebních zážitků, vydáte se do tohoto města ležícího v severozápadní Anglii pravděpodobně hledat stopy čtyř legendárních brouků. Odkazy na The Beatles najdete skutečně téměř na každém rohu – ať už se jedná o sochy, street-art, muzeum či známý klub, kde „brouci“ nastartovali svou kariéru. Liverpool se však stává symbolem britské hudby obecně, a to díky nedávno otevřenému muzeu British Music Experience.

Muzeum British Music Experience v Liverpoolu otevřelo dveře veřejnosti v březnu 2017 poté, co byla po pěti letech uzavřena expozice nacházející se v Londýně. Po více než roce hledání se novým domovem výstavy stala budova Cunard stojící na nábřeží liverpoolského zálivu.

British Music Experience vás provede historií britské hudby. Foto: Katka Čajanková

Jak už název napovídá – v nepříliš rozsáhlém prostoru zažijete na vlastní kůži produkty britského hudebního průmyslu, vzděláte se i pobavíte. Expozice vypráví příběh britské hudební scény od roku 1945 až po současnost. Je rozdělena do osmi časových pásem a jejich postupným procházením se seznamujete se všemi žánry, které ovlivnily britskou hudbu a byly v daném okamžiku na výsluní.

(Ne)obyčejné muzeum 

Dotykové obrazovky, interview s hudebními experty a reálné nahrávky jsou jen jedním elementem, díky kterému se můžete vzdělat v oblasti britské hudby. V mnoha prosklených vitrínách, umístěných po stranách prostoru, najdete kostýmy, nástroje, ručně psané texty, plakáty, fotografie, novinové články a další předměty spojené s nejslavnějšími interprety britského hudebního světa.

Muzeum uvádí, že se v prostoru nachází více než šest set nástrojů, kostýmů a dalších artefaktů. V digitálním archivu si pak můžete prohlédnout přes šest tisíc fotografií a videí představující život a kariéru jednotlivých osobností.

V expozici najdete kostýmy legend hudebního průmyslu Velké Británie za posledních 80 let. Foto: Katka Čajanková

Zblízka uvidíte oblečení, které nosil Freddie Mercury, Dusty Springfield či Spice Girls, hudební nástroje Sex Pistols, Rolling Stones či Oasis a ručně psané texty písní Adele. To vše v doprovodu největších hitů těchto hudebníků.

Nebojte se, že byste se nudili. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že se jedná o další muzeum, které z lidí tahá peníze vystavováním nejrůznějších zbytečností slavných osobností, je to právě naopak. Nepříliš nadšeným fanouškům může první část muzea přijít po chvilce nudná, ačkoliv – kde jinde si můžete prohlédnout třeba sbírku brýlí Eltona Johna nebo skutečný kostým Ziggy Stardust Davida Bowieho? Druhá část muzea nabízí velké množství zábavy, která vás vtáhne do hudebního showbyznysu a představí jej trochu jiným způsobem.

Ručně psané texty známých písní. Foto: Katka Čajanková

Nechte se unést na vlnách britského hudebního průmyslu

Pokud patříte mezi odpůrce muzeí, neradi čtete rozsáhlé informační panely a nevydržíte deset minut poslouchat profesora hudebních věd, který vám vypráví o tom, jak rychle se Adele dostala na výsluní, tvůrci expozice mysleli i na vás. Každou půlhodinu vás čeká originální rozšíření celého prostoru.

Muzeum má v programu hned několik interaktivních show. Jednou se díky projekci dostanete na dvacet živých koncertů, podruhé se muzeum promění v taneční parket s holografickou show v hlavní roli.

Chopte se nástroje a naučte se zahrát vaši oblíbenou píseň. Foto: archiv BME

A co by to bylo za hudební muzeum, kdybyste se nemohli na chvíli stát třeba rockovou hvězdou? V tréninkovém hudebním studiu je povoleno na nástroje nejenom sahat, zároveň si je můžete i vyzkoušet. Pohodlně se usaďte za jednu z bicích souprav, nasaďte sluchátka, zvolte vaši úroveň znalostí a nechte se profesionály naučit základní rytmy a tóny. Kromě bubnů zde najdete elektrické i akustické kytary či klávesy. Právě zde se můžete na chvilku vtělit do vašeho oblíbeného interpreta a naučit se zabrnkat akordy vašeho oblíbeného songu.

Zeď slávy. Foto: Katka Čajanková

Tančit a zpívat je povoleno

Nekonečný přísun muziky vás určitě nenechá v klidu. Nepanikařte, pokud vaše tělo bude chtít tancovat. Věřte, že nebudete jediní. Pokud se bojíte ukázat vaše taneční pohyby na veřejnosti, „zavřete“ se do místnosti nazvané Dance The Decades (Tance desetiletí – pozn. red.). Zde si zvolíte jeden ze dvanácti tanečních stylů a díky obrazovce umístěné před vámi se naučíte plnohodnotnou choreografii. Nezapomeňte svůj výkon nahrát na mobil či kameru, abyste pak měli podle čeho doma trénovat.

Rozšiřte své znalosti tanečních stylů a zlepšete své pohybové dovednosti. Foto: archiv BME

Díky British Music Experience si uvědomíte, kolik legendárních hlasů, melodií a rytmů nám Velká Británie za posledních osmdesát let dala.

British Music Experience se nachází na nábřeží v anglickém Liverpoolu, co by kamenem dohodil od nejslavnější sochy The Beatles. Otevřeno je každý den od 10 do 18 hodin místního času.

Vstupenka pro dospělého stojí 14 liber (cca 400 Kč), studenti zaplatí 10 liber (cca 290 Kč) a děti do 15 let pak 9 liber (cca 260 Kč). Návštěva zabere zhruba hodinu v závislosti na tom, jak dlouhou dobu plánujete strávit v interaktivní části. Poslední návštěvník může přijít 90 minut před skončením otevírací doby.

Foto: Kateřina Čajanková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!