Jeden z nejlepších britských dokumentů drží diváky v napětí, ale s ničím novým nepřichází

Jeden z nejlepších britských dokumentů drží diváky v napětí, ale s ničím novým nepřichází85%

Po formální stránce velice obyčejný dokument Tři blízcí cizinci si zaslouží diváckou pozornost pro svůj nepředpokládaný spád a schopnost hrát si s publikem. Nabízí velmi zajímavé téma k zamyšlení a přitom díky svému rychlému tempu vůbec nenudí.

V Americe 80. let se poprvé po téměř dvaceti letech setkají tři blízcí neznámí - trojčata, která byla po narození dána k adopci a rozdělena do tří rodin. Co je rozdělilo? Jaká náhoda je svedla zpět dohromady? A budou si vůbec rozumět?

Samotný příběh Bobbyho, Eddyho a Davida, ačkoliv velmi osudový, by celý film jistě neutáhl a první čtvrtina, která se zabývá pouze znovunalezením ztracených bratrů, patří k nejslabším částem filmu. Naštěstí dokument Tři blízcí neznámí pod slupkou neuvěřitelného příběhu o trojčatech skrývá daleko více.  Především je to zamyšlení nad otázkou výchovy a nátury. Jsou trojčata stejná, i když je vychovávaly jiné rodiny?

Dokument je po formální stránce standardní: skládá se ze záběrů mluvících hlav, které jsou prokládány archivními fotografiemi a videozáběry. Určitou živost dokumentu přidávají dotočené hrané scény, které ilustrují vyprávění pamětníků. Přesto byl britskou akademií vybrán mezi nejlepší dokumenty roku.

Čím si film Tři blízcí cizinci zasloužil nominaci na cenu Bafta? Bravurní dramaturgií! Životní příběh rozdělených trojčat v sobě kombinuje mnoho životních zvratů a režisér Tim Wardle je skvěle využívá. Nehraje s otevřenými kartami a naopak si je pečlivě střeží a postupně vykládá jednotlivá esa z rukávu. A s každým novým zvratem příběhu jako by se Třem blízkým cizincům měnil žánr - z indie feel-good dokumentu o nalezených bratrech se mění na drama o jejich životním osudu, poté na téměř konspirační video a nebo na filozofickou esej. A je to pro dokument velké plus: úvodní pozitivní část začne být brzy kvůli svému americkému úsměvu nudná a divák je mile překvapen, že film nepokračuje v podobném duchu. Jednotlivé části do sebe logicky zapadají a film svou proměnlivostí drží diváka na okraji židle.

Tři blízcí neznámí jsou jedním z mála dokumentů, které dokáží potěšit nenáročného diváka, nenavyklého sledovat dokumentární snímky, stejně jako filmové profesionály (například z Britské filmové a televizní akademie).

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Tři blízcí neznámí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!