Pražské vinice se otevřou veřejnosti. Nezmeškejte svátek vína a prohlídku běžně nepřístupných míst

Pražské vinice se otevřou veřejnosti. Nezmeškejte svátek vína a prohlídku běžně nepřístupných míst 

8. a 9. června máte jedinečnou příležitost prozkoumat, kde se v Praze pěstuje to nejlepší víno. Projdete si běžně nepřístupné vinice, z nichž některé jsou památkově chráněným územím, seznámíte se s jejich historií, pokocháte se krásnými výhledy a v neposlední řadě budete mít příležitost ochutnat jejich produkci. Vinice budou otevřeny po oba dny od 10:00 do 17:00 hodin, vstup je zdarma či za symbolické vstupné.

Vinice Grébovka

Historická vinice Grébovka je pozůstatkem rozsáhlých vinic založených Karlem IV. ve 14. století. Ty dříve zabíraly celou plochu dnešních Havlíčkových sadů. Vína z vinice můžete ochutnat ve Viničním altánu přímo nad vinicí, ve Vinném sklepu Grébovka a při každoročním podzimním vinobraní. Během akce Pražské vinice  8. a 9. června se budete moci zúčastnit komentované prohlídky vinice s průvodcem či od 14:00 do 17:00 hodin nahlédnout do Vinného sklepa, v němž se od roku 2009 zpracovávají hrozny z vinice.

Vinice Grébovka. Foto: Steve Kay, CC BY-SA 3.0

Modřanská vinice

Modřanská vinice, dříve také nazývaná Arcibiskupská, se nachází na ploše zhruba 1,1 hektaru na jihozápadním terasovitém svahu mezi ulicemi Modřanská, Chuchelská a Nad Vinicí. Jedná se o nejjižnější pražskou vinici, poprvé zmiňovanou již roku 1178. V roce 1987 byla obnovena členy Českého zahrádkářského svazu, kteří o ni pečují dodnes. V areálu vinice můžete vidět i památkově chráněný viniční dům postavený v roce 1801. V rámci akce Pražské vinice se můžete těšit na komentované prohlídky s průvodcem. V sobotu 8. 6. od 11.45 do 13.00 hodin bude areál vinice uzavřen z důvodu konání svatby.

Vinice sv. Kláry

Památkově chráněná vinice sv. Kláry je dnes součástí trojské Botanické zahrady. Najdete zde i kapli sv. Kláry a vinařskou stezku, na níž můžete poznat všechny významné odrůdy vinné révy pěstované v České republice. Svou rozlohou 3,5 hektaru se řadí mezi největší viniční tratě v Praze. Nachází se zde i viniční domek, v němž můžete zdejší vína ochutnat. Hrozny ze sv. Kláry se od roku 2009 zpracovávají přímo na vinici v nově vybudovaném moderním sklepě. Z vinice je nádherný výhled na Trojský zámek a jeho zahrady, stejně jako do širokého okolí.

Vinice sv. Kláry. Foto: Aktron, CC BY-SA 3.0

Vinice Salabka

Vinice Salabka v pražské Tróji se rozkládá na ploše přibližně 4,5 hektaru v sousedství pražské Botanické zahrady. Salabka je největší pražskou vinicí s historií sahající až do 13. století a produkcí čítající kolem 18 000 lahví vína ročně. Na území vinice se nachází i usedlost se základy z 16. století. Své jméno vinice nese po Janu Kašparu Salabovi, jenž ji vlastnil v 18. století.

Vinice Máchalka

Vinice Máchalka nacházející se v sousedství bobové dráhy na Proseku byla založena již ve 12. století. Své jméno nese po posledním majiteli Josefu Máchalovi. Ve 20. století v ní však byla réva nahrazena meruňkovým sadem a vinice zanikla. Naštěstí se její obnově, společně s městskou částí Praha 9, věnuje od roku 1996 Vinařské družstvo svatý Václav, které od roku 2000 na terasách udržuje i genový fond. Dnes má viniční trať Máchalka rozlohu 1,9 hektarů osázené plochy a nachází se zde i posezení na terase s výhledem na vinici a Vysočany.

Vinice Máchalka. Foto: František Novotný, CC BY-SA 3.0

Svatováclavská vinice

Nově obnovená vinice s přilehlou Richterovou vilou je součástí Pražského hradu. Na vinici najdete odrůdy Ryzlink rýnský a Rulandské modré, podél vyhlídkové stezky s nádhernými výhledy na Prahu jsou vysázeny i všechny typické odrůdy z Moravy a z Čech. V letní sezóně je na vinici otevřen stánek s občerstvením i restaurace s otevřenou terasou. Vinici na tomto místě, podle legendy, založil sám kníže Václav již počátkem 10. století.

Vyšehrad

Na Vyšehradě si můžete prohlédnout hned několik vinic. Vinice Vyšehradské kapituly byla vysázena v zahradě Nového děkanství jako připomínka zdejší dávné tradice pěstování vína. Dnes čítá 162 keřů révy vinné v 8 řádcích. Rovněž tři malé vinice u Starého Purkrabství byly založeny nad pozůstatky někdejších palácových budov v místech, v jejichž okolí se réva pěstovala již v dobách Karla IV. Vinici pod Vyšehradem najdete na jižním svahu Ústavu pro péči o matku a dítě, nacházejícím se přímo pod hradbami vyšehradské barokní pevnosti. Kromě vína zde objevíte i vyhlídkový altánek.

Svatováclavská vinice. Foto: archiv MHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!