Naše budoucnost závisí na naší schopnosti jednat právě teď, říká David Attenborough v knize Naše planeta

Naše budoucnost závisí na naší schopnosti jednat právě teď, říká David Attenborough v knize Naše planeta100%

„Ať už to uznáváme nebo ne, jsme závislí na světě přírody. Poskytuje nám každé sousto, které vložíme do úst, a vzduch pro každé nadechnutí,“ uvádí v publikaci Naše planeta britský přírodovědec David Attenborough. Nejde s ním nic jiného než souhlasit. Dostali jsme ten nejvzácnější dar, jaký si dokážeme představit, a svými činnostmi jej devastujeme a ničíme. Napomáháme tomu, že jednou už tady nebude takový svět, jako ho známe nyní.

Ledňáček říční

Je zřejmé, že jsme se o svůj domov nestarali nijak zvlášť dobře. Ocitli jsme se v bodu zlomu. Již v předmluvě David Attenborough avizuje na případné a již nyní probíhající problémy, které mohou nastat kvůli naší neochotě vzdát se určitých věcí vůči přírodě. Budoucnost života na naši planetě závisí na naší vůli učinit něco právě teď.  

Zaplavené lesy na okraji jezera Tonlésap v Kambodži

Tygr bengálský

Nejprve špatné zprávy. Země je naše planeta, ale my, lidé, jsme propadli šílenství.

Kniha Naše planeta je složená celkem z osmi částí: ledové kraje, sladké vody, travnaté oblasti, pouště, lesy, deštné lesy, příbřežní moře a volné oceány. Nejvíce ze všech ekosystémů trpí polární oblasti s ledovci. Knihu doprovází velké množství pozoruhodných fotografií, které znázorňují živočichy a přírodu v mnoha jejích podobách. Fotografie pocházejí ze stejnojmenného dokumentárního seriálu vysílaného společností Netflix, jehož tvůrci stojí i za úspěšným seriálem Zázračná planeta.

Mroži

Písečná bouře na západním pobřeží Afriky

Kniha není jen obrazem planety nouze, ale i obrazem planety, která ještě může byt zachráněna.

Ze všech koutů slýcháváme, že svět už nikdy nebude, jaký býval. Jedna špatná zpráva střídá druhou. Jenže stále se v některých ohledech nenecháme poučit a pácháme další a další škody vesele dále. Ano, na nás to už nijak výrazný efekt mít extra nebude, možná ještě ani na naše děti ne. Ale co další a další generace? Bude to generace duchů nebo bude vůbec nějaká? Jednou ztracená neposkvrněnost se nedá vrátit. 

Kolonie tučňáků

Dokážeme být altruisty, jsme schopni spolupracovat s ostatními za účelem obnovení přírody, tak jak ji známe, obdivujeme a potřebujeme. Jako jediný druh na zemi máme možnost této volby, možnost napravení. Přemýšlíme o naší budoucnosti, uvědomujeme si důsledky a uvažujeme nad tím, do jak kvalitního života přivedeme své potomky. Budoucí generaci, která bude na tomto světě žít po nás. Příroda má výjimečnou vlastnost, a to obnovit vše, co již bylo ztraceno, zničeno, poskvrněno. Její neuvěřitelná síla tkví v její rozmanitosti a každodenně nás překvapuje svou činností. Pokud zasejeme semínko, nadějná příroda nám rozkvetlými louky nahradí vyschlá pouštní místa, řeky zaplaví svá koryta, navrátí se možná i ohrožené druhy zvířat. Jediné, co musíme udělat, je malý krok vpřed, dát přírodě šanci. Nechat ji konat v našem nejlepším zájmu. Nemůžeme neustále jen brát a nic nedávat na oplátku. Za každou půjčku musíme vrátit i úrok. 

Chobotnice obecná

Myslím, že svět přírody je největším zdrojem nadšení.

Úkolem pro dvacáté první století je velká obnova přírody. Zříci se něčeho ve prospěch přírody, která je zdrojem tolika stránek života, viditelné krásy a kvality  a ochrany živých tvorů. Neblahý stav, do něhož jsme přírodu a své okolí dostali, můžeme napravit zase jenom my sami. Musíme však chtít a něco pro to udělat, učinit ten pomyslný krok vpřed.

Odvodnění Grónska

Lední medvěd

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!