Co já si troufám, ty též si troufni. Básník Walt Whitman slaví výročí

Co já si troufám, ty též si troufni. Básník Walt Whitman slaví výročí 

V pátek 31. května uběhne dvě stě let od narození amerického básníka a buřiče Walta Whitmana. Ten svou prací vyvolal nejednu kontroverzi, a i proto se stal průkopníkem na poli literatury. Co vůbec způsobilo takový rozruch a čím se Whitman zapsal do historie?

Walt Whitman se narodil v roce 1819 na Long Islandu ve státě New York. Už od útlého věku musel pracovat, nejprve jako tiskař, což ho přivedlo k lásce ke slovu, později jako učitel a novinář, proslulý svými radikálními levicovými názory. V průběhu občanské války se stal také dobrovolným ošetřovatelem. Inspirován světovými autory, které četl, vybrušoval svá vlastní sdělení a jejich styl, až publikoval první verzi Stébel trávy (Leaves of Grass). Byla to jeho jediná sbírka poezie a pracoval na ní až do konce života. První vydání v roce 1855 obsahovalo pouze dvanáct básní, to poslední z roku 1892 téměř čtyři sta.

České vydání Stébel trávy z roku 1956. Foto archiv Sběratelský antikvariát Smetana

Whitmanovy básně jsou oslavou jednoty světa a odhalují sepětí člověka se vším, co ho obklopuje.

Sebe slavím a sebe zpívám,
Co já si troufám, ty též si troufni,
Neboť každý atom, který mně patří, i tobě patří.

- Walt Whitman: Stébla trávy, překlad Jiří Kolář a Zdeněk Urbánek

Whitman klade také velký důraz na fyzično, hmotné a hmatatelné souznění s přírodou a nerozpakuje se ani popisovat milostné scény, ať již s muži či se ženami. V dalších básních se věnuje i válce a politice, popisuje bolest a smrt. Jednou z nejslavnějších Whitmanových básní je pocta zavražděnému prezidentu Abrahamu Lincolnovi Kapitáne! Můj kapitáne! (Oh Captain! My Captain!). Odkazy na toto dílo najdeme v řadě populárních děl, za všechny zmiňme film s hvězdným Robinem Williamsem Společnost mrtvých básníků.

Portrét Walta Whitmana z roku 1887 od Thomase Eakinse. Foto archiv WikiArt.org

Dílo Walta Whitmana bylo ve své době přijímáno značně rozporuplně. Autor byl obviňován z propagace nemravnosti a homosexuality. Volný verš, kterým jsou Stébla trávy napsána, a který je inspirován rytmikou a spádem přirozené řeči, byl považován za neumělecký. V Bostonu, kde si Whitman v roce 1882 nechal jedno z průběžných vydání knihy tisknout, došlo na čas dokonce k zákazu její poštovní přepravy. V Evropě bylo dílo celkově přijato mnohem lépe a inspirovalo mnoho autorů. Teprve časem si Whitman získal i v Americe širší uznání a stal se obdivovaným tvůrcem (hlásili se k němu kupříkladu beatníci). Jeho jedinečný pohled na svět, vize a schopnost vyjádřit se civilně, a zároveň s neuvěřitelnou působivostí se dočkaly ocenění a dnes se Walt Whitman řadí mezi klasické autory americké literatury.

Jedna z ilustrací od Margaret C. Cookové k britskému vydání Stébel trávy z roku 1913. Foto archiv Curiator.com

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!