Budiž světlo bude jediným českým filmem v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Představí se i seriál Bez vědomí od tvůrců Pustiny

Budiž světlo bude jediným českým filmem v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Představí se i seriál Bez vědomí od tvůrců Pustiny 

Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech odhalili část letošního programu. V hlavní soutěži bude mít letos zastoupení třeba i čínská, španělská nebo filipínská kinematigrafie. Za tuzemskou tvorbu se v ní objeví pouze jeden koprodukční slovensko-český film Budiž světlo od režiséra Marko Škopa. Diváci se ale mohou těšit třeba i na nový dokument od Heleny Třeštíkové Forman vs. Forman nebo i od Olgy Sommerové se jménem Jiří Suchý: Lehce s životem se prát.

Letošní výběr deseti světových a dvou mezinárodních premiér ve festivalové hlavní soutěžní sekci je opravdu geograficky rozmanitý. Objevuje se v něm například i dlouho očekávaný čínský Portrét mozaikou režiséra Zhaie Yixianga. Ten produkčně zaštítila společnost, jež stojí za nedávným festivalovým hitem Kaili Blues, který ukazuje povahu národa na životní epizodě obyčejného člověka.

Filipínskou kinematografii potom zastupuje tajemstvím prostoupené jemné drama Óda na radost do Dwein Baltazarové, která nebude na karlovarském festivalu poprvé. Jeden z nejvýznamnějších španělských tvůrců své generace Jonás Trueba spojuje lehkost a šarm s intenzivními existenciálními pocity v konverzačním kusu Srpnová madona.

Mezi klasičtější produkční země potom patří Spojené státy americké, ze kterých letos přijíždí černobílé drama Ke hvězdám Marthy Stephensové s Karou Haywardovou v hlavní roli. "Byli jsme na premiéře na festivalu v Sundance a okmažitě nás uchvátil," okomentoval jeho výběr umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Tuzemskou kinematografii bude zastupovat poutavé drama Marko Škopa Budiž světlo natočené ve slovensko-české koprodukci. "Hledáme příběhy, které spolupracují s obsahem a posouvají ho. Chceme, aby zaujaly u nás, ale i v zahraničí,” vysvětlil Och, proč bude letos v hlavní kategorii pouze jeden český zástupce.

Další soutěžní kategorie

Kromě hlavní soutěže mohou snímky na karlovarském festivalu zápolit i ve dvou dalších kategoriích, Na východ od Západu a Dokument. V té první představí svůj debut absolvent FAMU Michal Hogenauer. Jedná se o drama Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair vystavené manipulaci v rodině, kde pracuje.

Zahajovacím snímkem soutěže bude Agův dům, celovečerní debut kosovské režisérky Lendity Zeqiraj, která s nebývalou autenticitou stvořila živelný svět energických ženských hrdinek.

České želízko v ohni bude mít i dokumentární sekce. Komorní road movie Dálava přiveze na festival osm let po úspěchu snímku Pod sluncem tma Martin Mareček. "Je to vnímavý a úsměvný film o vztahu otce a syna," popsal několika slovy snímek Och. Ve výběru ale nechybí ani podmanivý, z unikátních archivních záběrů první cesty na Měsíc sestavený dokument Apollo 11 Todda Douglase Millera, který dosáhl velkého úspěchu na festivalu v Sundance, nebo dokument Lžička o výrobě a "skonu" plastové lžičky.

Mimo soutěž, přesto ve středu zájmu

Ve světové premiéře se v Karlových Varech letos představí celovečerní hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška Staříci. Dramatický snímek nabídne příběh dvojice politických vězňů v pokročilém věku, kteří se vydávají v obytném voze na cestu mající jediný cíl – najít a zabít bývalého komunistického prokurátora, jenž poslal na smrt elitu národa. Ve svérázné road-movie excelují Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

Po úspěšné premiéře na festivalu v Cannes bude vůbec poprvé v Čechách uveden dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Neméně uznávaná ikona české dokumentaristiky Olga Sommerová nabídne karlovarskému publiku ve světové premiéře portrét další klíčové osobnosti tuzemské kultury ve snímku Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

V exkluzivní předpremiéře představí Ivan Zachariáš první dvě epizody ze šestidílného špionážního dramatu Bez vědomí natočeném v produkci HBO Europe, v hlavních rolích s Táňou Pauhofovou, Hattie Morahan (Kráska a zvíře) a Davidem Nyklem (Hvězdná brána). Seriál je dějově zasazený do října roku 1989, proto se na zbylé díly filmoví fanoušci mohou těšit až v listopadu 2019. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!