Když padla železná opona. Fotografické svědectví o roce 1989 podává výstava na Hradě

Když padla železná opona. Fotografické svědectví o roce 1989 podává výstava na Hradě 

Letohrádek královny Anny a přilehlá Královská zahrada v areálu Pražského hradu hostí fotografickou výstavu 1989: Pád železné opony. K vidění je zdarma od 30. května do konce listopadu.

U příležitosti třicátého výročí zásadních událostí roku 1989 se ve čtvrtek 30. května otevírá nová fotografická výstava. Chronologicky seřazená expozice sleduje klíčové momenty dramatického roku 1989 od ledna až do prosince. Podává tak autentickou výpověď o době před třemi dekádami.

© Jaroslav Kučera – Praha, Laterna Magika, 24. listopadu – Hudební publicista Jiří Černý právě přerušil tiskovou konferenci Občanského fóra a oznámil zprávu Československého rozhlasu, že komunistické vedení v čele s Miloušem Jakešem padlo. Foto: archiv Správy Pražského hradu

Na výstavě, která bude přístupná zdarma, návštěvníci najdou snímky sedmi desítek tuzemských a slovenských autorů. Kromě nich spatří i práce pětadvaceti fotografů z Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a bývalé NDR.

© Jiří Všetečka – Praha, Letná, 25. listopadu – Největší protestní shromáždění v listopadu 1989 se konalo na Letenské pláni za účasti přibližně 800.000 lidí. Foto: archiv Správy Pražského hradu

Mezi vystavujícími nechybí věhlasná jména české fotografické scény jako Jindřich Šreit, Pavel Štecha, Viktor Kolář, Jan Šilpoch, Jaroslav Kučera nebo Herbert Slavík. Ze zahraničí se představí třeba András Bankuti, Péter Korniss, Tamás Szigeti, Cvetan Tomcev, Krzysztof Miller, Chris Niedenthal a další.

© Jaroslav Kučera, Praha, Václavské náměstí, 10. prosince – Den lidských práv. Foto: archiv Správy Pražského hradu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!