Úspěchy Bryana Ferryho na dvou frontách

Úspěchy Bryana Ferryho na dvou frontách 

V pětadvaceti letech založil glam rockovou kapelu, která se proslavila po celém světě. Sedmdesátá léta ale Bryana Ferryho milovala i na sólové cestě, kterou kráčel současně s tou kapelní a pokračuje v ní úspěšně dodnes. Britský hudebník předvede svůj specifický styl 5. května v pražském Foru Karlín.

Začátky s Roxy Music

Bryan Ferry, tehdy ještě student umění a zpěvák v několika začínajích kapelách, založil s příchodem 70. let s kamarády skupinu Roxy Music. Teprve nedávno se kromě zpěvu začal učit hrát na piano.

První hit Roxy Music se dostal na vrchol britských žebříčků roku 1972, když bylo Bryanovi Ferrymu 27 let. Virginia Plain se nestihla dostat na debutové album skupiny a na baskytaru v ní hraje již Rik Kenton, který nahradil Grahama Thompsona po jeho odchodu.

Kromě kapely i sólo

Další rok, poté, co skupinu opustil hráč na syntezátor Brian Eno, započal Bryan Ferry sólovou kariéru, která poté běžela paralelně s tou kapelní. Na ní se proslavil zejména originálními covery starých standardů, ale i popových věcí jako třeba skladby She’s Leaving Home od Beatles.

Také s Roxy Music ale Ferry nahrál několik úspěšných coverů, jedním z nich je třeba Jealous Guy od Johna Lennona. Ten vydali roku 1981, dva měsíce po Lennonově tragické smrti.

Vrcholy

Vrchol Roxy Music skupina zažila v druhé polovině 70. let, kdy jí vyšly singly jako Love Is the Drug, Dance Away nebo Over You, a na začátku další dekády spolu s hitem More Than This.

V polovině 80. let Ferry vydal své šesté sólové album Girls and Boys. Se svým hlavním singlem Slave to Love vydrželo na předních příčkách v Británii mimořádně dlouhou dobu - 44 týdnů.

 

Konec Roxy Music, ale jen dočasně

Od roku 1983 skupina Roxy Music nefungovala. Ferry se soustředil na sólovou tvorbu, zahrál si na londýsnkém Live Aid spolu s Davidem Gilmourem a nahrával nové album opět ve spolupráci s Brianem Enem. Pozornost z alba Mamuna ale roku 1993 přebil úspěch alba Taxi.

Roku 1996 se Bryan Ferry ujal skladby Dance with Life, kterou nahrál pro soundtrack k americkému romantickému filmu Fenomén s Johnem Travoltou v hlavní roli.

Po vydání dalších úspěšných alb, z nichž si třeba As Time Goes By vysloužilo nominaci na Grammy, se Bryan Ferry rok po přelomu tisíciletí sešel s bývalými spoluhráči z Roxy Music Philem Manzanerem, Andym Mackayem and Grahamem Thompsonem, aby skupinu obnovili. Následovala četná vystoupení. Poslední se konalo roku 2011 u příležitosti oslav 40. narozenin kapely.

Hořkosladná pokračování

Od té doby Bryan Ferry vydal další sólová alba, koncertuje a hostuje na hudebních projektech jiných interpretů. Poslední album Bitter-Sweet vyšlo před rokem a obsahuje předělané staré písně Ferryho i Roxy Music. Ferry také spolupracuje s různými hudebníky, třeba s norským diskžokejem a hudebním producentem Toddem Terjem v písni Johnny & Mary.

Foto: BBC

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!