Transformers 3: Bayova válka světů

Transformers 3:  Bayova válka světů60%

Transformers 3, další z letošních blockbusterů, je (doufejme) závěrem trilogie o Autobotech a jejich boji s Deceptikony. Třetí díl s podtitulem „Temná strana měsíce“ tak uzavírá kasově a divácky úspěšnou sérii.

Děj filmu je stejně tak složitý jako u předchozích dílů. Ve zkratce jde opět o záchranu naší planetu před zlými Deceptikony, kteří se jí snaží zmocnit. Proti tomu jsou ale staří známí autoboti v čele s Optimem Primem a Bumblebeem. Opět se vrací i jejich lidský spojenec  Sam (Shia LaBeouf), který se shodou okolností připlete do víru událostí. Kromě Shia LaBeoufa si v T3 zahráli i další známější herci jako Patrick Dempsey nebo John Malkovich. Jejich role sice nejsou nějak zásadní, ale film výrazně oživují.

Transformers 3 se vrací na samý počátek, kdy v 60. letech na odvrácené straně měsíce havarovala mimozemská loď autobotů, k níž byla vyslána posádka Apolla 11. Tajné služby si tuto informaci nechaly pro sebe, což však byla velká chyba, neboť na lodi se nacházelo zařízení, které dokáže teleportovat jakýkoliv objekt napříč galaxií. Toho se zmocnili Deceptikoni a do Chicaga teleportovali své spojence. Válka o ovládnutí Země mohla začít…

Temná strana měsíce má na svůj jednoduchý scénář úctyhodných 154 minut! Nutno podotknout, že v první polovině filmu se toho tolik neděje a divák je spíše obeznámen s osudy hlavních hrdinů, ať už autobotů nebo Samova.  Zjistíme, že Sam už nechodí s kráskou Mikael (Megan Fox), ale zato má vztah s Carly (modelka Rosie Huntigton - Whiteley). Dále se dozvíme, jak Sam neúspěšně hledá zaměstnání a že už nejezdí tím fárem jako v minulosti ;). Nudné scény občas protne povedený vtípek a pomalu (hodně pomalu) nás režisér připravuje na akčnější chvíle…
Druhá polovina filmu je už typická Bayovina. Výbuch střídá honičku, honička výbuch, střelba a zase výbuchy. To vše dostatečně prokládáno patosem. Dá se říct, že ve třetím díle Transformerů se Michael Bay zase našel. Oproti druhému dílu totiž “trojka” působí vyváženě, kamera je skvělá a efekty dokonalé. Když si k tomu přidáte fakt, že více než 70% filmu se natáčelo přímo 3D kamerami a ty klasické je nahradily jen tam, kde to 3D ještě nezvládá, vyjde z toho parádní podívaná.

Bay u Temné strany měsíce neexperimentuje, nezkouší  rádoby akční záběry ala roztřesená kamera. Vsadil na dlouhé statické snímky, které prokládá zpomalenými záběry, kde skvěle vynikají právě 3D efekty. Dovolím si tvrdit, že po stránce 3D, Transformers 3 překonali i Avatara a jsou momentálně nejlepším 3D filmem.

Kromě skvělých efektů se dá pochválit i hudba Stevea Jablonsky a vlastně celý soundtrack, který se ke snímku prostě hodí. Co se moc nehodí je dabing, který je mizerný. Je pravda, že sledovat v 3D kromě filmu samotného i titulky, by asi pár lidí nezvládlo, zvláště když trvá přes dvě a půl hodiny. Na druhou stranu tolik dialogů tam fakt není.

Pro mě bylo, ale stejně největším zklamáním obsazení modelky, údajně momentálně nejkrásnější ženy světa, Rosie Huntigton - Whiteley a vyškrtnutí Megan Fox. Jo, a těch 154 minut bych zkrátil na 90! Jinak fajn oddechovka a další válka světů.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Transformers 3

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Transformers 3:  Bayova válka světůTransformers 3:  Bayova válka světůTransformers 3:  Bayova válka světů
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!