Bluesový písničkář Keb‘ Mo‘ zavítá v létě do Prahy

Bluesový písničkář Keb‘ Mo‘ zavítá v létě do Prahy 

Americký písničkář, multiinstrumentalista a producent Keb‘ Mo‘ představí svou sólovou show v české metropoli. 16. července vystoupí v rámci Bluefestu v pražském Divadle Archa.

Setkání s přední osobností současné bluesové scény čeká v červenci pražské publikum. Hru na všechny druhy akustických i elektrických kytar a zpěv nabídne v Divadle Archa sedmašedesátiletý Kevin Moore, který na hudební scéně používá svou „pouliční“ přezdívku Keb‘ Mo‘.

Muzikant byl v dětství silně ovlivněn gospelem, postupně se však začal orientovat na blues. Od sedmdesátých let působil v bluesové kapele někdejšího člena skupiny Jefferson Airplane Papa Johna Creache. Kromě toho se věnoval i psaní textů pro jiné interprety, působil také jako producent. Předzvěstí jeho nové umělecké identity se stala role pouličního bluesového hudebníka v divadelním muzikálu Spunk na počátku 90. let.

Nikdy jsem si nepředsevzal, že budu bluesovým hudebníkem. Ale blues je velmi mocné a zprostředkovává to, co dělám. Probouzí ve mně pocit skutečnosti,“ nechal se slyšet hudebník. V debutovém albu z roku 1994 se nechal inspirovat mississippskými vzory a zařadil na něj dvě coververze slavného bluesmana Roberta Johnsona.

Za následující desky Just Like You (1996), Slow Down (1998) a Keep It Simple z roku 2004 obdržel ceny Grammy v kategorii Současné bluesové album. V těchto počinech převládala autorská tvorba, přesto pokračoval i v předělávkách Johnsonových písní.

Na odlišné žánry se soustředil na albu Peace... Back by Popular Demand (2004) s úpravami protiválečných songů i na BLUESAmericana (2014), v němž se svezl na vlně zájmu o styl Americana. Letos 14. června vyjde jeho nejnovější deska Oklahoma.

Na pražském koncertě bude hudebníkovým předskokanem rakouský bluesový písničkář Ripoff Raskolnikov, který navazuje na věhlasné meziválečné bluesmany.

Vstupenky na koncert v Divadle Archa pořídíte v předprodeji od 990 Kč.

Foto: archiv Liver Music

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!