Den dětí na hradech a zámcích: pohádky pro nejmenší, speciální kostýmované prohlídky i rytířské souboje

Den dětí na hradech a zámcích: pohádky pro nejmenší, speciální kostýmované prohlídky i rytířské souboje 

Pokud stále přemýšlíte nad tím, kde letošní Mezinárodní den dětí nejlépe oslavit, máme pro vás tipy na zajímavé programy na českých a moravských hradech a zámcích. Vybírat můžete z bohatého programu čítajícího pohádky, výtvarné dílničky, kostýmované prohlídky, koncerty i šermířské a rytířské souboje.

Cornštejn

1. června se bude na hradě Cornštejn slavit nejen Mezinárodní den dětí, ale i zahájení nové návštěvnické sezóny. Na menší děti čeká setkání s bílou paní, na ty větší šermířská vystoupení skupiny Albion a rodiče budou moci navíc zjistit i něco více o aktuálních archeologických výzkumech na hradě. Přijít můžete od 9:00 hodin, v 16:00 hodin vychází poslední prohlídka. Až vás program na hradě omrzí, nezapomeňte si projít i blízkou stezku hrabat Daunů v místním lesoparku.

Veveří

Máte-li rádi Řecko, zavítejte s dětmi na Řeckou sobotu na hradě Veveří. Připraven je speciální dětský program i bohatá nabídka koncertů, při nichž vystoupí Martha a Tena Elefteriadu, hudební skupina Musica Balkanika, Mydros (Budapešť) či Prometheus. Chybět nebude ani výuka řeckých tanců a řecké občerstvení. Akce probíhá 1. června od 10:00 do 22:00 hodin. Navštívit můžete i výstavu plnou sladkostí v 1. patře Anglického traktu hradu.

Řecká sobota na hradě Veveří. Foto: archiv Národního památkového ústavu

Horšovský Týn

O celém víkendu 1. - 2. června se můžete přijít podívat do konírny zámku Horšovský Týn na výstavu kostýmů a rekvizit z pohádek, které režíroval Václav Vorlíček. Uvidíte téměř 50 kostýmů z pohádek Jak se budí princezny, Princ a Večernice, Pták Ohnivák, Kouzelný měšec či Jezerní královna. Součástí výstavy bude i kouzelnická třída z filmů o Saxaně, v níž se budou promítat krátké úryvky z působení Václava Vorlíčka na Juniorfestu a v Horšovském Týně. Otevřeno je od 9:00 do 17:00 hodin, pro děti budou navíc po celý víkend připraveny i různé úkoly a soutěže. Výstavu, ale již bez doprovodného programu, si můžete prohlédnout až do 1. září.

Landštejn

O stejném víkendu 1. - 2. června se můžete na hradě Landštejn těšit na pohádky, rytíře, turnaje i krásné koně. Po roce se tam totiž vrátí celodenní středověký program s vystoupením šermířů na koních v západním příkopu, jezdeckou pohádkou Pozor Drak!, historickým ležením či pěšími vystoupeními ve velkém příkopu. Program probíhá po oba dny od 9.00 do 16:15 hodin.

Rytířské souboje na hradě Landštejn. Foto: archiv Národního památkového ústavu

Benešov nad Ploučnicí

Během víkendu 1. - 2. června budou mít vstup zdarma na zámek Benešov nad Ploučnicí všechny děti, které přinesou nějaký pamlsek, granule, konzervy, hračky či cokoli jiného pro pejsky, kteří čekají na své nové rodiny. Vítány jsou i nejrůznější dezinfekční prostředky, deky a mnohé další. Zámek ale bude patřit dětským návštěvníkům po celý červen. Děti, které po návštěvě zámku namalují obrázek se zážitky z jeho prohlídky, se mohou zúčastnit zajímavé soutěže.

Mníšek pod Brdy

Na zámku Mníšek pod Brdy se chystají speciální pohádkové prohlídky pro děti v neděli 2. června. V 11:00 hodin bude vycházet zábavná prohlídka pro děti od 3 do 9 let s královnou Elsou a Olafem, v 11:45 hodin se s dětmi mladšími tří let vydejte za princeznou do kouzelného sklepení. Od 11:00 hodin můžete navštívit i výtvarný ateliér, prohlídky prvorepublikových interiérů a od 10:00 do 16:00 hodin vyhlídku z věže. Na prohlídky se doporučuje rezervace.

Vizovice

Zámek Vizovice přichystal 2. 6. k Mezinárodnímu dni dětí veselé prohlídky pro malé i velké s tématem Jak (ne)natočit pohádku. Konají se v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hodin a čekání na ně si můžete zkrátit například ve výtvarném koutku, výstavou modelů historického oblečení nebo zmrzlinou v Čokoládovně. V rámci této akce si budete moci půjčit i historické oděvy a nechat se v nich profesionálně vyfotografovat. Na prohlídky je nutná rezervace.

Mezinárodní den dětí na zámku Vizovice. Foto: archiv Národního památkového ústavu

Grabštejn

Na hradě Grabštejn proběhne rovněž v neděli 2. června den plný her, kreativního vyrábění a prohlídek s průvodci v historických a pohádkových kostýmech. Těšit se můžete rovněž na kroket, badminton a další hry, jimiž si volné chvíle mohli zpestřovat i jeho původní obyvatelé z rodu Clam-Gallasů. Program probíhá od 9:00 do 16:00 hodin, dětské prohlídky se konají v časech 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15 a 15:15 hodin.

Mezinárodní den dětí na zámku Vizovice. Foto: archiv Národního památkového ústavu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!