Nedělní Inverze: poezie, komiks, divadlo. Festival ukončilo letní kino

Nedělní Inverze: poezie, komiks, divadlo. Festival ukončilo letní kino90%

Třetí a zároveň poslední den letošního ročníku literární Inverze uzavřela diskuze nad komiksem Král Šumavy, autorské čtení a dvě divadelní vystoupení. Celé odpoledne se neslo v uvolněnějším tempu, návštěvníků sice ubylo, ale přátelské atmosféře, která provázela celé tři dny, to na kráse ani trošku neubralo.

Inverze má neskutečnou výhodu v tom, že ji pořádá skupina kamarádů, kteří mají blízko k sobě navzájem i k literatuře. To je jeden z faktorů, který dokonale utváří celkovou atmosféru festivalu. Za zmínku zcela jistě stojí skvělá příležitost k neformálnímu povídání s oblíbenými literáty i mimo diskuze.

Poslední den ve znamení poklidu

Předchozí dva dny si museli návštěvníci vybírat, kterého z festivalových bodů se zúčastní, ale v neděli byl výběr o něco jednodušší. Jako první se odpoledne představil Filip Koryta (mistr ČR ve slam poetry 2017) a Ondřej Hrabal (mistr ČR ve slam poetry 2018 a jeden z pořadatelů) s výběrem básní z připravovaných sbírek. Ta Ondrova s názvem Nezkoušej se usmát by měla vyjít za tři dny. „Všichni jsme manifestace původní jednoty. Každé naše jednání změní svět,“ přečetl báseň Překonání logické analýzy života metafyzikou a předal štafetu Filipovi.

Ten představil několik básní inspirovaných rakouským autorem Ernstem Jandlem a řeckými pověstmi. „Když jeden bůh nelíbit druhá bůh, pak bojovat ukrutná fight, až nakonec třeba například z jeden bůh zůstat jen uhlí v řeka.“ Mikrofon si mezi sebou předali ještě dvakrát.

Statické divadlo se pokusilo o Útěk

Představení Statického divadla začalo netradičně – rozdáváním banánů publiku za zvuků akordeonu. Jeden bachař, jeden hudebník a tři vězni polemizující o útěku. Jaké by to asi bylo, kdyby byli na svobodě a nemuseli si nechat zdát jenom o špatně natřených deskách a zbytečné práci? Hra je plná slovních hříček a zkomolenin, které ale do vězeňského prostředí skvěle pasují.

Diskuze, koncerty a na závěr kino

Zajímavým počinem na české komiksové scéně je vloni vydaný Král Šumavy z pera Vojtěcha Maška, Ondřeje Kavalíra a kreslíře Karla Osohy. Jde o zpracování románu Návrat krále Šumavy od Davida Jana Žáka z roku 2012. Vypráví o příběhu převaděče přes československé hranice, který pomohl na západ mnoha lidem. Komiksové zpracování se dočká dalšího pokračování, druhý díl vyjde na podzim a poslední by se měl na pulty knihkupectví dostat příští rok.

Na festivalové pláži se návštěvníci s Inverzí rozloučili dvěma koncerty. O první se postaralo pražské duo Souvrat, a posledním hudebním vystoupením byla Kateřina Marie Tichá. Úplně posledním programovým bodem bylo letní kino s italským filmem Šťastný Lazzaro, oceněným v Cannes za nejlepší scénář.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Provoz Hlubina

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!