ROZHOVOR: Family Frost, Dáda a Tereza Pergnerová. Tahle éra nesmí být zapomenuta, říká autorka stránky Pure devadesátky Johana Fundová

ROZHOVOR: Family Frost, Dáda a Tereza Pergnerová. Tahle éra nesmí být zapomenuta, říká autorka stránky Pure devadesátky Johana Fundová 

Před dvěma lety vytvořila Johana Fundová originální facebookový projekt, který seskupuje všechny charakteristické bizarnosti z éry po sametové revoluci od králíčka Azurita po Jardu Jágra a jeho sestřih „vpředu byznys, vzadu párty“. Teď připravuje knihu.

Jak vás napadlo s projektem začít?

V roce 2017 proběhla v médiích v rámci 25. výročí McDonaldu v Česku fotka, na které v této restauraci sedí Dáda Patrasová s Karlem Svobodou. Tehdy se pořádaly různé VIP párty při otevírání nových poboček. Já tohle viděla a říkala si „Co je to proboha za bizár?! Kdy a jak se tohle mohlo dít?“

A pak jsem zjistila, že v devadesátkách lidem připadalo otevření nové pobočky McDonaldu jako neskutečně významná událost. Na některých fotkách z prvních otevření byly třeba i mažoretky s orchestrem. To je úplná esence českých devadesátek. Ještě ten den jsem se rozhodla založit si na Facebooku stránku Pure devadesátky.

Na co nejvíc vzpomínáte?

Já jsem se narodila v roce 1989, takže celé moje dětství se odehrálo v této dekádě. Zbožňovala jsem Happy Meal v „mekáči“, dívala jsem se na Beverly Hills a milovala Dylana. Nedílnou součástí mého života byly samozřejmě nanuky z Family Frostu.

Čím jsou devadesátky tak speciální?

Po revoluci u nás byl neuvěřitelný příliv věcí ze Západu. Například seriál Dallas, který tam byl už dávno za zenitem, ale my chtěli sledovat ropné magnáty ze středozápadu. Zároveň to byla doba doznívající totality, nové demokratické zákony se teprve tvořily.

Na stránce se nejvíc objevují dva typy příspěvků. První jsou bizáry, fotky, u kterých nás napadne jenom „Jak se tohle vůbec mohlo dít?“ a zasmějeme se tomu. Druhé jsou srdcovky. Věci, které jsme měli rádi a nostalgicky na ně vzpomínáme.

Dáda Patrasová a Karel Svoboda v McDonaldu v roce 1993. Foto: archiv Pure devadesátek

Koho z této éry máte ráda?

Nedá se říct, že ho mám nejraději, ale okolo podnikatele Ivana Jonáka vzniklo hodně šíleností. Byl neskutečná postava. Jednu z fotek, na které jede s prostitutkami autem centrem Prahy a všichni jsou nazí, mi Facebook samozřejmě smazal. Zůstal ale třeba snímek z procházky s jeho medvědem na vodítku. Jednou mi správci dokonce napsali, že možná smažou celou stránku.

Takže jste zažila i nějaké stížnosti?

Většinou jsou lidi buďto fanoušci, nebo je to nezajímá. Ale nedávno mi přišla zpráva, která reagovala na fotku Miloše Zemana v zábavním parku. Přidala jsem sarkastický komentář a pisatele to pobouřilo, nechápal, jak si můžu dělat legraci z prezidenta. Jenže já si dělám legraci z každého a nemyslím to zle. 

Nedávno jste oznámila, že chystáte knihu. Jak bude vypadat?

Původně jsem začala psát vlastní texty týkající se 90. let. Po čase mi došlo, že tomu něco chybí. Potřebovala jsem vzpomínky lidí, kteří nejen že v devadesátkách vyrůstali, ale taky se na těch bizárech podíleli, byli vidět. Chtěla jsem kompletní mezigenerační pohled. Kontaktovala jsem asi padesát lidí, nakonec se mi podařilo získat asi třicítku autorských textů. Mezi nimi je například moderátor Slávek Boura, sexuolog Radim Uzel, moderátorka Pavlína Wolfová nebo Jana Patočková, která vede gastronomický blog Vývařovna.com. 

Kniha je členěná na dvanáct tematických kapitol. Jejich počet vyplynul v průběhu, neměla jsem ho předem daný. Věděla jsem, že tam chci módu nebo gastronomii, kam patří třeba hit všech tehdejších restaurací – kuře s broskví a sýrem. Rozhodně nejde o odbornou publikaci, brala jsem to s nadsázkou. Součástí je i kapitola o dětství, hudbě nebo časopisech.

Family Frost a Jaromír Jágr – esence devadesátých let. Foto: archiv Pure devadesátek

Kdy kniha vyjde?

Vydání v nakladatelství Albatros Media připadlo na letošní 31. říjen a nakonec se bude jmenovat prostě Devadesátky. Jsem šťastná, že se to takto sešlo. Na podzim slavíme třicet let od revoluce a tato témata budou rezonovat celou společností.

Chystáte nějaký další projekt?

Teď řeším hlavně knihu a zatím nemám v plánu se v budoucnu zaměřit na jiné období. Psaní mě ale baví a líbí se mi i koncept sesbíraných vzpomínek. Možná tuhle obsahovou formu využiju pro nějaký další projekt nebo knihu.

Foto: archiv Johany Fundové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!