Nejvýraznější hity, které jsme slyšeli v 90. letech z rádií

Nejvýraznější hity, které jsme slyšeli v 90. letech z rádií 

Stačilo jen naladit stanici magickým knoflíkem nebo zasunout kazetu do přehrávače a píseň, kterou jsme slyšeli snad tisíckrát, nám hrála znovu a znovu. O téměř dvě dekády později známé melodie stále okupují rozhlasové vlny, stejně jako diskotéky a plesy po celém světě. A budou i jádrem zábavy na dalším festivalu 90s Explosion v Praze a Brně.

Nothing Compares 2 U – Sinéad O’Connor

Za písní, kterou proslavila Sineád O'Connor, nestojí nikdo jiný než legendární hudebník Prince. Složil ji sice už v roce 1985, ale v hitparádách bodovala právě až její coververze od irské zpěvačky. Ohromný hit už ale živě neuslyšíte. O'Connor před čtyřmi lety na svém facebooku napsala, že ke skladbě ztratila citové pouto a už ji nebude zpívat. Britský Channel 4 tuto zřejmě "neporovnatelnou" píseň zařadil ve svém žebříčku jako pátou nejoblíbenější hitovku všech dob.

Smells Like Teen Spirit – Nirvana

Opravdoví hudební fajnšmekři slyšeli o Cobainově Nirvaně už v roce 1989, ale zbytek světa zaregistroval velké jméno až s prvními tóny a chytlavým riffem skladby Smells Like Teen Spirit. Singl z veleúspěšné desky Nevermind vystřelil Nirvanu na výslunní, kde zůstala až do tragické smrti svého frontmana.

Bittersweet Symphony – The Verve

Nepostradatelná melodie The Verve, která patří k devadesátkám asi jako náušnice a barevné brýle k Eltonu Johnovi. Filmoví fanoušci ji slyšeli v závěru snímku Velmi nebezpečné známosti a její autoři zřejmě už při sjíždění hitů Rolling Stones, od kterých si kus se svolením Jaggera a spol. vypůjčili. Stouni se s žalobou ozvali až poté, co se ze symfonie stal megahit. Schválně si poslechnětě i skladbu The Last Time a hledejte podobu.

Pretty Fly (For a White Guy) - The Offspring

Zesměšňování bělocha, který se stylizuje do svých bratrů tmavé pleti. To by punk-rockerům z The Offspring šlo. Album Americana zaznamenalo veliký úspěch i právě díky skladbě Pretty Fly. Ta zároveň figuruje i v jejich albu The Best Of, a to zcela logicky. Jen málokomu v devadesátkách totiž nezněla v uších slova give it to me baby a ten hutný kytarový riff.

Torn – Natalie Imbruglia

Mezi takzvanými interprety jednoho hitu je Natalie Imbruglia královnou. A jak už to u podobných bývá, je i Torn skvěle zvládnutým coverem. Nad alternativními rockovými verzemi zvítězila zpěvačka se svým melodramatickým přednesem a slidem na kytaru v sólové části. A chudáky z Ednaswap kvůli tomu nikdo nezná.

…Baby One More Time – Britney Spears

Britney a její debutový singl včetně culíčků a školní uniformy. Téměř ikonická skladba popu pro mladou generaci působila na dívky a klukům dopřávala neklidné sny. Logika textu je sice na vedlejší koleji, ale melodicky to byla trefa do černého a velká výhra pro blondýnku, která brzy nato líbala na scéně MTV Madonnu a mnohem později si v záchvatu čehosi oholila celou hlavu. Pokrok nezastavíš.

Killing Me Softly – The Fugees

Píseň, kterou v českých luzích a hájích proslavil národní poklad, Helena Vondráčková. Dvě malá křídla byla textařsky silnou zpovědí a v roce 1997 i skvělým coverem od skupiny Fugees. Killing Me Softly jim vynesla Grammy, top hitparád, věčnou slávu a provize z přehrání v rádiu.

Black or White – Michael Jackson

Černý nebo bílý, vždyť na tom nesejde. Král popu moc dobře pojmenoval fakt, ke kterému se bohužel někteří dodnes teprve dostávají. Všichni jsme si rovni nehledě na barvu pleti, pohlaví, vyznání atd. První singl z alba Dangerous zaznamenal velký úspěch i díky videoklipu. Skladba je mimořádnou kombinací tance, hip hopu a tvrdé rockové hudby a hlavní kytarové téma je jedním z nejznámějších riffů v historii. Přidejte Jacksonovy neuvěřitelné vokály a nemůžete pochybovat o tom, že se na ni nikdy nezapomene.

Gangsta's Paradise – Coolio s L.V.

Spolupráci amerického rappera Coolia a zpěváka L.V. jsme mohli slyšet například ve filmu Nebezpečné myšlenky. Autoři se inspirovali u Stevieho Wondera a jeho písně Pastime Paradise a dodali melodii skutečný gangsterský kabát. Píseň dala jméno Cooliově druhému albu, které se v USA stalo dvakrát platinovým.

I Don't Wanna Miss A Thing - Aerosmith

Píseň z filmu Armageddon napsala pro Aerosmith Diane Warren, kterou napadla slova při sledování rozhovoru Barbary Walters s hercem Jamesem Brolinem a jeho ženou, zpěvačkou Barbrou Streisand. Brolin vtipně poznamenal, že když jdou oba večer spát, manželka mu chybí. Zkrátka nechtěl přijít o jediný moment se svou milovanou. Steven Tyler dokázal svým zpěvem naplno využít potenciál skladby a ke katastrofě ve filmovém vesmíru přidal nezapomenutelnou rockovou baladu.

I Will Always Love You - Whitney Houston

Klidně by tu mohla být i Celine Dion a její hit z filmu Titanic. Z nějakého důvodu ale bonusovou jedenáctou pozici zabrala Whitney Houston a její cover country skladby od Dolly Parton. Snad i kvůli tomu, že už ji jedna z nejtalentovanějších zpěvaček všech dob nikdy nezazpívá. Snad proto, že je jejím opusem magnum a nesmírnou výzvou pro jakékoliv hudebnice disponující velkým hlasem. I Will Always Love You trhala rekordy v roce 1992, když doprovázela do kin film Bodyguard, i o dvacet let později po zpěvaččině předčasné smrti.

Nedělali jsme si iluze, že se nám do tak úzkého výběru vejde vše. Co z velkých devadesátkových hitů tu chybí? Dejte nám vědět a zastavte se v Praze či Brně na 90s Explosion 2019.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!