Zlo s lidskou tváří: Vraždící monstrum v krásném těle

Zlo s lidskou tváří: Vraždící monstrum v krásném těle85%

V podařeném snímku Zlo s lidskou tváří dokázal Zac Efron, že se s grácií dokáže zhostit i temnějších rolí. Ve filmu bravurně ztvárnil jednoho z nejnenáviděnějších a zároveň nejmilovanějších sériových vrahů historie - Teda Bundyho.

Lidi odnepaměti fascinuje násilí, senzace a zločiny. Obzvlášť ty, které se doopravdy udály. Se seriály, filmy i knihami s detektivní či krimi tématikou se v posledním desetiletí doslova roztrhl pytel. Film Zlo s lidskou tváří se však odlišuje tím, že vypráví příběh skutečného sériového vraha Teda Bundyho, amerického občana a vystudovaného psychologa, který je spojován s přinejmenším třiceti vraždami mladých žen, které často posmrtně znásilňoval. Díky jeho líbivému vzhledu a šarmu se mu dařilo získat důvěru svých obětí a ty s ním většinou odcházely dobrovolně. Jeho vzhled, sečtělost a zjevná inteligence mu napomáhali i v kontaktu s policií či porotou. Přesto byl odsouzen k trestu smrti.

Ve filmu režírovaném Joem Berlingerem není Ted Bundy (Zac Efron) student psychologie, nýbrž se připravuje na zkoušky na právnické fakultě. Blízko kampusu potká i svou přítelkyni Liz Kendall (Lily Collins), zamilují se a žijí společně. Liz nemá ani potuchy o vraždách, které Ted Bundy páchá. Pro ni to byl vždy skvělý přítel, pilný student práv a muž, který miloval ji i její dceru Molly. Film má rámcovou kompozici, začíná i končí scénou, kde se právě Liz, jediné ženě, kterou kdy doopravdy miloval, po letech popírání přizná k vraždám. Ostatní scény se pohybují mezi retrospektivními vzpomínkami na šťastné chvíle Teda a Liz a obrázky z věznice a soudní síně, kde po několika spolupracích s neschopnými obhájci Ted vezme osud do vlastních rukou, a začne se obhajovat sám. Z čehož je jasné, proč je pro účely tohoto filmu je Bundy právníkem, protože jako psycholog by tohoto aktu nebyl dost dobře schopen.

Fanoušky temnějších snímků s nádechem severské drsnosti jistě zklame, že se v tomto filmu prakticky žádné násilí nevyskytuje, většina filmu se odehrává v soudní síni anebo ukazuje šťastný vztah s Liz a později s Carol Ann, která byla Tedovi velkou podporou v pozdějších letech. Na druhou stranu film perfektně demonstruje fakt, že i sérioví vrazi, kteří jsou v médiích vyobrazováni jako nelidské zrůdy, mají tam venku rodinu, děti, přátele a lidi, kterým by paradoxně nikdy neublížili.

Další diskutovanou částí je i obsazení Zaca Efrona, herce, který je znám zejména pro role ve filmech pro mládež, do hlavní role. Přes všechny pochybnosti se však své úlohy zhostil velmi povedeně a podařilo se mu Bundyho vyobrazit se šarmem jemností i zvráceností, kterými nejspíš skutečně oplýval.

Ač se z filmu diváci nedozví tolik informací jako například ze série dokumentů s názvem „Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes“, přesto jej ocení každý fanoušek kriminologie a filmů založených na skutečných událostech. Ač tento kinematografický počin obsahuje řadu nepravd, realitně výstižně se zabývá osobností tohoto sériového vraha. Přidanou hodnotou pro někoho může být i relativně nenásilné pojetí snímku.

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Zlo s lidskou tváří

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Zlo s lidskou tváří / zdroj: BontonfilmZlo s lidskou tváří / zdroj: Bontonfilm
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!