Nejnovější články » Filmové novinky

Snímek V oblacích je průměrnou podívanou plnou špatné animace, neoriginálního příběhu, ale důležitého morálního ponaučení (recenze)

18.5.2019,

Nová německá pohádka od animačního studia LUXX studios konečně přišla do kin. Snímek, který byl ohlášen už v roce 2014, je úplně prvním celovečerním filmem studia. Ačkoliv se od tohoto animáku očekávalo mnoho, výsledný produkt je hořkým zklamáním, a to především kvůli své vizuální, ale i obsahové stránce.

V KINECH: V oblacích / Manou – flieg‘ flink!

Malý Manou si celý svůj život myslí, že je racek. Snaží se chovat jako oni, ale vůbec mu to nejde. Nesnáší vodu, nejde mu plachtění a nejradši by pořád jedl mouchy. Není se čemu divit, ve skutečnosti se totiž jedná o rorýse. Mezi racky se jako pískle jenom tak připletl a v jednom racčím páru našel rodinu.

To, že není racek, si Manou konečně uvědomí až v momentě, kdy je kvůli velkému neštěstí vyhnán z racčí komunity a zůstává sám na pospas osudu. Ale ne na moc dlouho. Po chvilce se z čista jasna přidá k rorýsí letce, která shodou náhod bydlí vedle. Zde pochopí, že rackové a rorýsové jsou vlastně stejní – jsou všichni ptáci, a tím pádem by si měli pomáhat a držet spolu.

Příběh je velmi zvláštně udělaný a vůbec se nevyvíjí plynule. Některé scény jsou zde nesmyslně useknuté, nemají žádnou souvislost anebo jsou prostě za sebou naházené bez ladu a skladu. Vypadá to, jako by scénáristi vůbec nepromysleli, jak jednotlivé scény půjdou za sebou anebo proč se dané věci ve snímku nacházejí. Stejně jako jednotlivé scény znějí i dialogy, kdy málokdy máte pocit, že účastnící mluví do „kamery“. Velmi často říkají podivné věci, které nemají žádnou souvislost a nic nevysvětlují.

Animace je dalším z kamenů úrazu. Jedná se především o nekonzistentnost, která se prolíná úplně celým filmem. Postavy občas podivně pohybují rty nebo očima a vypadají, jako by byly bez života. Animátoři sice na snímku pracovali několik let, ale výsledný produkt vypadá jako práce úplného amatéra. Ano, občas se objeví opravdu skvělé animační skvosty, ale Pixar v tom rozhodně nehledejte.

Na scénáři pracovalo hned několik lidí, a to se také projevilo na celkovém rukopisu filmu. Je to, jako by všichni přispěli individuálními nápady k příběhu, který ale nakonec postrádá jakoukoliv soudržnost. Se dvěma známými hollywoodskými herci v hlavních rolích (Kate Winslet a Willem Dafoe) filmaři pravděpodobně chtěli zaujmout pozornost i mezinárodního publika. Hlavní píseň, která je nápadně podobná jedné části z filmu Rio, je ale v anglické podobě v německé verzi animáku opravdu přítěží. 

Celým filmem také prostupuje morální ponaučení o toleranci a vzájemném respektu, což se scénáristům opravdu povedlo. Bohužel malé děti, pro které je tento snímek určený, nemusí tento záměr úplně pochopit, a tak i toto malé plus v nějakých ohledech ztrácí smysl.

Celkově se jedná o snímek s dobrou vizí, ale špatným zpracováním a příběhovou linkou. Postavy vypadají jako bez života, většina dialogů postrádá smysl a animace v mnoha ohledech pokulhává. Spíš než do kin se film hodí do dětského dopoledního programu v televizi, což je po více jak pěti letech práce opravdu škoda.