Děti, čtete? Festival nabídne autorská čtení, divadelní představení i výtvarné dílny zdarma

Děti, čtete? Festival nabídne autorská čtení, divadelní představení i výtvarné dílny zdarma 

Festival na podporu dětského čtenářství se letos uskuteční od 30. května do 1. června na několika místech v Praze a Humpolci. Bezplatný program představí to nejlepší z české dětské literatury za uplynulý rok.

Kulatý desátý ročník mezinárodního festivalu Děti, čtete? se tentokrát rozroste kromě Ústřední knihovny na Mariánském náměstí v Praze i do Werichovy vily na Kampě nebo do sídla nakladatelství Meander ve Vratislavově ulici. Část programu hostí sídlo Spolku občanů a přátel Malé Strany, Husův sbor a kavárna Čekárna na Vyšehradě či galerie 8MIČKA v Humpolci.

Cílem festivalu je veřejnosti představit to nejlepší z tuzemské dětské literatury za poslední rok. V programu již tradičně nechybí autorská čtení, besedy nebo výtvarné dílny grafiků a ilustrátorů.

Svou tvorbu bude prezentovat mimo jiné Tomáš Prokůpek, autor knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, tvůrce loňského hitu Prašina Vojtěch Matocha, spisovatelka Petra Soukupová, jež představí svůj román Kdo zabil Snížka?, a spousta dalších.

Z minulých ročníků Děti, čtete? Foto archiv festivalu

Děti, čtete? se kromě literatury věnuje také divadlu. Tentokrát svůj repertoár přiblíží soubory Divadlo dětem a Buchty a loutky. Návštěvníky čeká i představení Čtenář na jevišti, v němž žáci základních škol napříč republikou představí své oblíbené knížky ve zdramatizované podobě.

Ratolesti budou také hlasovat v soutěži o nejlepší rukopis. Vítěznou knihu poté vydá nakladatelství Meander. V minulém ročníku vyhrála publikace Velký úklid od Markéty Pilátové. Soutěž doprovodí putovní výstava nejlepších knižních ilustrací z katalogu Nejlepší knihy dětem.

Jediný tuzemský literární festival pro děti se zrodil před deseti lety za účelem zvýšit čtenářskou gramotnost dětí. Zároveň se snaží připomenout, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost. V programové nabídce se objevuje velké množství žánrů, které nejmenším ukazuje literaturu v celé její komplexnosti.

Foto archiv festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!