Formativní etapa slovinského umění. Nevídaná expozice v Jízdárně Pražského hradu

Formativní etapa slovinského umění. Nevídaná expozice v Jízdárně Pražského hradu85%

V Jízdárně Pražského hradu začíná 17. května výstava s názvem Impresionismus od úsvitu do soumraku. Představuje vývoj slovinského výtvarného umění v letech 1870 až 1930.

V expozici naleznete téměř pět set děl slovinských výtvarníků, ať už jde o sochy, malby, kresby či fotografie. Svou rozsáhlostí je unikátní – jedná se o dosud největší zahraniční výstavu slovinského umění. To ukazuje na přetrvávající nadstandardní vztahy mezi naší zemí a Slovinskem, minimálně na poli výtvarna. Doprovodné texty často odkazují právě na silné propojení mezi českými a slovinskými umělci (viz například Jože Plečnik, Vojtěch Hynais či Ludvík Kuba).

Pohled do výstavy, v popředí Děvče s lyrou (Opera). Foto archiv Martina Cihlářová

Na přelomu 19. a 20. století docházelo nejen ve Slovinsku k výrazným společenským změnám, které byly reflektovány či dokonce iniciovány prostřednictvím umění. Tvůrci výstavy považují za stěžejní bod pro slovinské umění právě velmi krátkou dobu impresionismu (1903 až 1907). Díky tomuto intenzivnímu období se umělci začali více soustředit na niterné prožitky při malbě a z malby, a pomohli tak vyšlapat cestu k rozmanité slovinské avantgardě.

Sál s portrétní tvorbou slovinských umělců. Foto archiv Martina Cihlářová

Expozice, která celá působí jako citlivě podaná procházka historickými zvraty, je řazena jak chronologicky, tak tematicky. Jednotlivé místnosti jsou věnovány kupříkladu portrétní tvorbě, aktům, plenérům či knižní ilustraci. Výstavu můžete navštívit do 16. září.

Závěr výstavy ukazuje díla slovinského expresionismu. Foto archiv Martina Cihlářová

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!