Nejnovější články » Hudební novinky

Soundtrack uvede Amadea se živým orchestrem i českou verzi muzikálu We Will Rock You

16.5.2019,

Festival Soundtrack Poděbrady, který se letos koná od 29. srpna do 1. září, odhalil kompletní program. Jeho hlavním bodem se stane představení Amadeus LIVE – projekce Formanova filmu za doprovodu symfonického orchestru. Odehraje se i česká premiéra muzikálu We Will Rock You s největšími hity skupiny Queen.

Během zahajovacího večera v pátek 30. srpna festival Soundtrack Poděbrady nabídne koncert s filmovou projekcí Hřebejkova debutu Šakalí léta. Na pódiu se objeví představitel ústřední role Martin Dejdar, který zazpívá několik písní, či autor skladeb ze snímku Ivan Hlas.

Sobotní večer bude patřit oscarovému velkofilmu Miloše Formana Amadeus, od jehož premiéry v září uplyne třicet pět let. Návštěvníci festivalu si ho užijí na velkoformátové LED projekci se živým orchestrem Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou nizozemského dirigenta Ernsta van Tieleho a sboristy Kühnova smíšeného sboru.

Miloš Forman je s městem Poděbrady spjatý, navštěvoval zdejší internátní školu, kam chodil i Václav Havel. Pro mě je jeho film Amadeus nejlepší reklamou klasické hudby v historii,“ nechal se slyšet ředitel festivalu Michal Dvořák.

Snímek vychází ze stejnojmenné divadelní hry Petera Shaffera. Příběh o střetu geniálního W. A. Mozarta s průměrným skladatelem Antoniem Salierim se natáčel převážně v Praze a spolupracovala na něm řada českých tvůrců včetně kameramana Miroslava Ondříčka a kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka ml.

Na poslední festivalový den se chystá česká premiéra světoznámého muzikálu We Will Rock You s nejslavnějšími songy kapely Queen jako Radio Ga Ga, I Want To Break Free nebo Bohemian Rhapsody v podání tuzemských muzikálových a rockových zpěváků.

Program festivalu každoročně cílí i na rodiny s dětmi. Tentokrát publikum čeká sobotní hodinová taneční show Hvězdy Stardance s podtitulem Z pohádky do pohádky. „Letos jsme trochu odvážnější, zatančíme si pouze na pohádkové melodie,“ vysvětlil choreograf Jan Onder. Kromě něj na parketu vystoupí třeba Radek Banga, Veronika Arichteva, Dana Batulkový, Marek Zelinka s Marií Doležalovou nebo Dana Morávková.

Jan Onder a Dana Batulková. Foto archiv Soundtrack Poděbrady

V neděli se diváci mohou těšit na promítání pohádky Šíleně smutná princezna se živou hudbou, kterou složil tehdy sedmnáctiletý Jan Hammer ml. Místo Václava Neckáře a Heleny Vondráčkové bude zpívat Berenika Kohoutová spolu s Janem Cinou, kteří hlavní dvojici aktuálně ztvárňují i na divadelních prknech Studia DVA.

V rámci bezplatného doprovodného programu se v lázeňském parku uskuteční koncerty, letní kino, tančírna či akce pro nejmenší. Letošní novinkou jsou festivalové pasy, které jsou již k dostání na webu festivalu.

Foto archiv Soundtrack Poděbrady