Slovenský režisér Bebjak dotočil film o nejslavnějším útěku z Osvětimi

Slovenský režisér Bebjak dotočil film o nejslavnějším útěku z Osvětimi 

Snímek Zpráva, který rekonstruuje skutečný útěk dvou mladých židovských vězňů z koncentračního tábora Osvětim, dotočil slovenský režisér Peter Bebjak. Film vstoupí do kin na podzim 2020.

Slovenský režisér Peter Bebjak, který v posledních letech zaujal snímky Trhlina nebo Čára, právě dotočil svůj nejnovější film Zpráva ve slovensko-německo-české koprodukci. Zachycuje v něm skutečné události z období druhé světové války, kdy dvojice vězňů Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba uprchla z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim.

Mladíci o fungování „továrny na smrt“ po útěku sepsali podrobnou zprávu, která se v červnu 1944 dostala do rukou samotného britského premiéra Winstona Churchilla i amerického prezidenta F. D. Roosevelta. Jeden z nejdůležitějších dokumentů 20. století pravděpodobně zachránil mnoho lidských životů, po válce byl navíc využit při tzv. norimberském procesu.

Peter Ondrejicka a Noel Czuczor ve snímku Zpráva. Foto archiv Evolution Films

Bebjakův snímek Zpráva vychází z knihy Co Dante neviděl, kterou její autor Alfréd Wetzler vydal pod pseudonymem Jozef Lánik. Ve filmovém zpracování ztvární ústřední dvojici slovenští herci Noël Czuczor (Sedmero krkavců) a Peter Ondrejička, po jejich boku se v roli spoluvězně objeví také český herec Jan Nedbal (Skvrna) a v menší úloze se ukáže další tuzemský herec Ondřej Malý. V obsazení nechybí ani britská hvězda z filmů Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo Mumie John Hannah.

Diváci budou příběh, který je orientovaný především na mladší publikum, sledovat pohledem šestadvacetiletého Freddyho Wetzlera, písaře Bloku 9, právě ode dne uskutečnění jeho plánovaného společného útěku s dvacetiletým kamarádem Walterem Rosenbergem.

Florian Panzner ve snímku Zpráva. Foto archiv Evolution Films

Unikátní metoda útěku spočívala v osmdesátihodinovém schovávání se v díře vyhloubené uprostřed navezených dřevěných klád, které měly posloužit na stavbu nových baráků tábora. Přesně 72 hodin totiž v případě útěku vězňů trvá poplach, při kterém jsou stráže převeleny k hranicím tábora. Většina dosavadních pokusů o útěk byla tímto způsobem zmařena hned zpočátku.

Nový celovečerní film Zpráva, jenž se natáčel na Slovensku a v Čechách, vzniká podle scénáře, který napsali Josef Paštéka a Peter Bebjak. Kameraman snímku je držitel Ceny české filmové kritiky Martin Žiaran (Na střeše, Učitelka) a kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková, která byla oceněna Českým lvem za kostýmy ve snímku Masaryk.

Jan Nedbal ve snímku Zpráva. Foto archiv Evolution Films

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!