Nejnovější články » Zajímavosti

Střecha Lucerny se otevře veřejnosti. Nabídne mnohem více než jen famózní výhled

15.5.2019,

Od 19. května se začnou pravidelně každé pondělí a neděli otevírat prostory Střechy Lucerny a bude tomu tak až do října 2019. Vždy od tří hodin odpoledne až do setmění budou mít návštěvníci možnost pozorovat pražská panoramata přímo z centra Prahy, obdivovat zahradu, která je na Střeše Lucerny pěstována, nebo si prohlédnout výstavu Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy.

Střecha Lucerny se na několik dní veřejnosti otevřela již v posledních dvou letech. Za svých takřka sto let existence bude ale až letos otevřena nastálo. Díky svému umístění poskytuje návštěvníkům příjemný úprk z rušného prostředí Václavského náměstí doplněný o výhled hned na několik pražských památek. Letošní otevření však nabídne návštěvníkům mnohem více.

Střecha Lucerny. Foto Adéla Mrzílková

Její provozovatel Ondřej Kobza, který je mimo jiné provozovatelem Café Neustadt, Café v lese a organizátorem Pián na ulici, připravil výstavu Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy. Stálá expozice vypráví příběh rodiny Havlů, kteří v roce 1921 dokončili stavbu Paláce Lucerny.

„Kromě informací o členech rodiny Havlů a podnicích, které v Lucerně fungovaly, by si návštěvník měl odnést dojem, že se otci a synům Havlovým podařilo mezi lety 1909 až 1948 vybudovat dílo, které v tehdejším Československu nemělo obdoby. Důkazem budiž fakt, že toto dílo je dodnes živé a nesmírně inspirativní,“ řekla k výstavě Krystyna Wanatowiczová, autorka monografie o Miloši Havlovi.

Lucerna se za svá léta existence spojila s mnoha českými i zahraničními osobnostmi. Jednou z nich je Jiří Suchý, který vzpomínal třeba na koncerty Louise Armstronga: „Koncertů bylo devět a devětkrát se mu podařilo naplnit celou Lucernu. Mně a Jiřímu Šlitrovi bylo dovoleno tyto koncerty uvádět. Pro mě se jednalo o takový zážitek, že dnes pomalu přestávám věřit, že to bylo skutečné, když jsem si podával ruce s Louisem Armstrongem.

Zprava: Krystyna Wanatowiczová, Ondřej Kobza, Ivan Havel, Jiří Suchý

Urban farming na Střeše Lucerny

Otevření střechy Lucerny přes sezónu 2019 bude spojeno s doprovodným programem v podobě přednášek o urban farmingu, respektive městském zahradničení. Lucerna bude hostit workshopy o tom, co se dá ve městě pěstovat, a sama střecha se stane jakýmsi výstavištěm, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout ukázky čtyř druhů střešních zahrad.

Zahrady se budou skládat z různých druhů rostlin, které by měly nalákat ptactvo a zvířata. Architekti využili i rostliny vonné, léčivé nebo jedlé, aby demonstrovali různé druhy využití střešních prostorů. Cílem je informovat návštěvníky, jakou roli hrají vegetační střechy ve městském prostředí.

„Jsou to kilometry a kilometry nevyužívaného prostoru, který se může stát novým veřejným místem. Snad Střecha Lucerny bude inspirovat i další budovy v Čechách, které na svých střechách vybudují otevřenou střechu pro zeleň či lidi,“ doplnil Kobza.

Z výstavy Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy. Foto Adéla Mrzílková

Na Střeše Lucerny bude letos v létě o zábavu postaráno. Kromě zmíněných workshopů a výstavy se chystají další přednášky o historii Lucerny i významných pražských panoramatech, na která Lucerna poskytuje jedinečný výhled, ale i cvičení jógy a mnoho dalšího.

„Rádi bychom, aby si lidé na střeše, kousek od rušného Václaváku, připadali jako někde na louce. Voní zde olivovníky, fíkovníky, mateřídouška. A k tomu mohou proniknout skrze fotky a vyprávění o budování Lucerny do starých časů,“ dodává Kobza.

Foto Adéla Mrzílková