Letní filmová škola ocení Bočana i Lasicu. Uvede novou sekci Příběh jednoho filmu

Letní filmová škola ocení Bočana i Lasicu. Uvede novou sekci Příběh jednoho filmu 

Letní filmová škola v Uherském Hradišti se uskuteční od 26. července do 4. srpna. Letošní ročník ocení režiséra Hynka Bočana a herce Milana Lasicu, představí i jejich nejzásadnější díla. Akreditace jsou již v prodeji na webu festivalu.

Výroční cenu AČFK tentokrát na Letní filmové škole převezme významný představitel československé nové vlny Hynek Bočan. Tvůrce na festivalu představí své historické drama Čest a sláva, snímek o nezvladatelné mládeži Pasťák či psychologický film o politických vězních 50. let Bumerang.

Ocenění získá také známý slovenský herec Milan Lasica, který v Uherském Hradišti uvede své snímky Sladké hry minulého léta, Utíkejme, už jde, Tři veteráni a Vážení přátelé, ano!

Mezi festivalovými hosty se objeví také slovenský dokumentarista Marek Kuboš nebo přední tvůrce rumunské nové vlny Cătălin Mitulescu, jenž zde představí svoji kompletní retrospektivu krátkých i celovečerních děl včetně filmu Jak jsem strávil konec světa, který je zahrnutý v edukativním programu CinEd.

Zbrusu nová sekce Příběh jednoho filmu přinese tituly doprovázené kinolektorátem, které představují výslednice celé řady tendencí, vlivů či inspirací. Tentokrát uvede surrealistickou klasiku Andaluský pes Luise Buñuela nebo akční film Police Story Jackieho Chana.

Festival uvede snímek Skrz naskrz polského režiséra Grzegorze Królikiewicze. Foto archiv LFŠ

Každoroční sekce Retrospektiva se tentokrát soustředí na významného režiséra Williama Wylera, promítat se budou jeho snímky Prázdniny v Římě nebo Ben Hur.

Francouzskou novou vlnu přiblíží sekce Filmová čítanka, v níž nebude chybět krátkometrážní tvorba ani celovečerní debuty režisérů jako François Truffaut, Agnès Vardová či Jacques Rivette. Sekce přivítá profesora Michela Marie, autora knih o díle Jeana-Luca Godarda.

V rámci sekce Němý film s živou hudbou nabídne festival výběr toho nejzajímavějšího, co přinesly městské symfonie z druhé poloviny 20. let a jejichž tématem nebyli lidé, ale konkrétní místa a objekty. Nejznámější počin Berlín, symfonie velkoměsta hudebně doprovodí Bennewitzovo kvarteto, které na LFŠ odehraje i samostatný koncert.

Tvorbu polského režiséra Grzegorze Królikiewicze přiblíží sekce Neznámý vojín. Půlnoční delikatesy se tentokrát zaměří na italské giallo filmy plné krve, které se vyznačují i stylizovanou prací s kamerou. Z Čechů v zahraničí organizátoři pro letošní ročník vybrali Miroslava Ondříčka a jeho společné počiny s velikány filmu jako Mikem Nicholsem či Georgem Royem Hillem.

Doprovodný program nabídne třeba bezplatný koncert kapely Monkey Business, představení brněnského HaDivadla nebo vystoupení skupiny Dunaj.

Z filmu Police Story. Foto archiv LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!