Pražský Mezinárodní den muzeí a galerií přinese vstupy zdarma, komentované prohlídky i programy pro děti

Pražský Mezinárodní den muzeí a galerií přinese vstupy zdarma, komentované prohlídky i programy pro děti 

Již tuto sobotu 18. května se můžete v rámci Mezinárodního dne muzeí a galerií zdarma podívat do stálých expozic i výstav některých pražských muzeí. Do letošního ročníku s podtitulem Tradice v budoucnosti se zapojily například Národní galerie, Národní zemědělské muzeum, Muzeum hlavního města Prahy či Národní muzeum, které pro návštěvníky chystají i nejrůznější komentované prohlídky a další program.

1. Veletržní palác

Ve Veletržním paláci se kromě prohlídek sbírkových expozic můžete těšit například na komentovanou prohlídku Otevřeného depozitáře Umění Asie s Terezou Vaškovou v 10:30 hodin, od 11:00 hodin je pro vás připraven i workshop LEGO®in / LEGO®out, při němž pod vašima rukama z kostiček vznikne nekonečný reliéf či velkoformátové grafické otisky. Během celého dne se můžete zúčastnit i krátkých komentářů k jednotlivým expozicím a výstavám. Vstup zdarma.

Veletržní palác. Foto: archiv Národní galerie

2. Šternberský palác

Šternberský palác na Hradčanském náměstí přichystal Den pro rodinu ve společnosti starých mistrů. Pro děti od 8 do 12 let je připraveno vyprávění o bohyni lovu Artemis přímo v expozici před uměleckými díly či práce v ateliéru pod vedením profesionálního umělce, s nímž si vyzkouší například koláž a míchání barev. Rodiče si mezitím vyslechnou podobenství věčné lásky Filémona a Baukis ve sbírce starých evropských mistrů. Od 16:00 do 17:00 hodin proběhne program Obrazy z katedrál ve formě komentáře k vystaveným dílům ve sbírkové expozici Evropské umění od antiky do baroka a od 17:00 hodin komentář ke slavnému dílu Albrechta Dürera Růžencová slavnost. Vstup zdarma.

3. Salmovský palác

V nedalekém Salmovském paláci budou po celé odpoledne probíhat zhruba čtvrt až půlhodinové komentáře k jednotlivým dílům ve výstavě Salm Modern #1: Možnosti dialogu. Místo setkání je dole u hlavního schodiště u Kinterova Démona růstu. Provázet bude historička umění Alice Němcová. Vstup zdarma.

Salm Modern #1: Možnosti dialogu. Keith Haring, Untitled, 1986 (c) Sammlung Hoffmann, courtesy Galerie Hans Mayer

4. Klášter sv. Anežky České

Klášter sv. Anežky České připravil komentované prohlídky své expozice zaměřené na 600. výročí od smrti krále Václava IV. Od 11:00 hodin se těšte na Umění krásného slohu zaměřené na sochařství a od 14:00 hodin na Umění krásného slohu v malířství. Vstup do expozice i na prohlídky je po celý den zdarma.

5. Národní zemědělské muzeum

Volný vstup do všech expozic a na aktuální výstavy nabízí 18. 5. i Národní zemědělské muzeum. V rámci Letenského muzejního dne se můžete zdarma vydat i na jeho střechu, která kromě květinových záhonů, trávníku a expozice Život nabízí i neokoukané výhledy na Pražský hrad a velkou část Prahy. Pro děti je v časech 11:00, 14:00 a 16:00 hodin připravena divadelní pohádka O prasátku Arthurovi.

Národní zemědělské muzeum. Expozice Voda v krajině. Foto: archiv NZM

6. Národní muzeum

V rámci Mezinárodního dne muzeí a galerií máte možnost 18. 5. zdarma navštívit i objekty Národního muzea. Podívat se tak můžete například do jeho Historické budovy na Václavském náměstí s nedávno otevřenou vyhlídkou v kupoli a navrácenou kostrou plejtváka myšoka, do sousední Nové budovy s výstavou Keltové či do Národopisného muzea v Kinského zahradě, které si pro všechny návštěvníky přichystalo 18. a 19. května již 20. ročník Národopisné slavnosti s tématem dudácké muziky.

7. Muzeum hlavního města Prahy

Muzeum hlavního města Prahy zdarma otevře 18. 5. svou hlavní budovu na Florenci, kde s dětmi můžete aktuálně zavítat například na výstavu o legendárním Čtyřlístku, Podskalskou celnici na Výtoni s expozicí Zaniklé Podskalí a život na Vltavě, Zámecký areál Ctěnice s výstavou Nashle na skle a Novomlýnskou vodárenskou věž s expozicí Praha hoří a vyhlídkou v posledním patře.

8. Národní technické muzeum

Národní technické muzeum nabízí k Mezinárodnímu dni muzeí a galerií vstup do své hlavní budovy na Letné za snížené vstupné 50 Kč. Podívat se můžete do 14 stálých expozic, mezi nimiž nechybí například Architektura, stavitelství a design, Astronomie, Doprava, Fotografický ateliér, Herna Merkur, Chemie kolem nás, Měření času, Technika v domácnosti, Televizní studio či na výstavu Století se značkou Aero. Sleva na vstupném se netýká prohlídky dolů v hlavní budově v Praze, které je možné navštívit za příplatek 50/30 Kč.

Veletržní palác. Foto: archiv Národní galerie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!