Mladý DiCaprio ve Varech a další. KVIFF vystaví snímky fotografa Miloše Fikejze

Mladý DiCaprio ve Varech a další. KVIFF vystaví snímky fotografa Miloše Fikejze 

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary už tradičně připravuje pro své návštěvníky velice bohatý kulturní program. Jedna z výstav ale bude výjimečná. Na počest Miloše Fikejze bude v prvním patře hotelu Thermal ke zhlédnutí na čtyřicet černobílých dokumentárních portrétů významných osobností, které navštívily festival v minulých letech a nechaly se jím zvěčnit.

Miloš Fikejz je spjat hlavně a především s filmem. Na Karlovarském festivalu pracoval jako fotograf, odborný redaktor, autor textů k jednotlivým snímkům či tvůrcům a také se 23 let podílel na jeho Katalogu. Dále spolupracoval i s Febiofestem nebo Letní filmovou školou.

Před objektivem mu stanul i nespočet hereckých legend jako například Robert Redford, Keira Knightley a Michael Douglas. Jednou z nejoceňovanějších sérií vůbec je ale mladinký Leonardo DiCaprio, který zavítal do Varů v roce 1994, tehdy pro svět ještě téměř neznámý.

Díky Miloši Fikejzovi a jeho fotoaparátu se nám odkrývá velmi vzácný a lidský okamžik v životě mladého herce, jenž se později stane držitelem Oscara, neúnavným obhájcem životního prostředí a jedním z nejvýznamnějších umělců mezinárodního filmu. Před 25 lety ho však Miloš Fikejz zachytil jako obyčejného chlapce, který si užívá bohémské léto svého mládí,“ vzpomíná Steven Gaydos.

Ve své tvorbě nezapomínal ani na tuzemské osobnosti. Fotografoval také režiséra Miloše Formana nebo Václava Havla těsně před Sametovou revolucí. Kromě výstav u nás jeho snímky mohli zhlédnout také lidé Paříži, Moskvě a Budapešti.  

Spousta lidí si ale Miloše Fikejze v první řadě spojí s jeho publicistickým dílem. Na kontě má biografii Dustina Hoffmana, Freda Astaira či Francise Forda Coppoly. Zároveň obsáhle zpracoval Slovník zahraničních filmových herců konce XX. století a vydal třídílnou sérii slovníků Herci a herečky.

Foto: Miloš Fikejz pro KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Hrají:

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!