5 surrealistických faktů o životě Salvadora Dalí

5 surrealistických faktů o životě Salvadora Dalí 

Dnes je tomu 115 let od narození slavného malíře Salvadora Dalí, s jehož jménem jsou spojeny především rozteklé hodiny nebo zakroucený knír. Kromě svých děl a bizarního vzhledu je spjat i s nálepkou extravagantního chlapíka, jehož život skrýval mnohá tajemství. Podívejte se na některá z nich.

Chamtivý dolar

Salvador Dalí miloval život v luxusu. Podle něj si génius zaslouží být obklopen náležitým pohodlím. Možná právě díky této touze po majetku dokázal vydělat více peněz než jeho tehdejší konkurenti. A právě závist vedla hlavního ideologa surrealismu Andrého Bretona k vymyšlení přezdívky Avida Dollar, která v překladu znamená Chamtivý dolar.

Po své smrti po sobě Dalí zanechal majetek v hodnotě sto třicet milionů peset, které odkázal španělskému státu. Vzhledem k faktu, že za svůj život byl velmi skoupý, co se placení daní týče, šlo pravděpodobně o jakési vykoupení.

 

Neobvyklý domácí mazlíček

Salvador Dalí byl výstřední člověk každým coulem. Důkazem toho je i ocelot, kterého choval jako domácího mazlíčka, nebo mravenečník, s nímž se v roce 1969 nechal vyfotografovat na rušné pařížské ulici. 

Nosorožec v krajce

Slabost pro netypická zvířata nekončila u mravenečníků. Jeho velkým oblíbencem byl nosorožec, především v krajce. Tato záliba byla spojována se Salvadorovým zaujetím pro obraz Jana Vermeera Krajkářka.

Na jeho základě začal v roce 1954 spolupracovat s režisérem Descharnesem na filmu Podivuhodný příběh krajkářky a nosorožce, který ale nikdy nedokončil. Vzpomínkou na netradiční Salvadorovu zálibu je tak alespoň socha nosorožce oblečeného v krajce stojící ve městě Marbella ve Španělsku.

Foto © Manuel González Olaechea y Franco

Portrét mrtvého bratra

Dalího život začal ve městě Figueres, když se narodil zhruba devět měsíců po smrti svého bratra. Jeho rodiče na základě této skutečnosti uvěřili, že je Salvador jen reinkarnací svého staršího bratra. Právě proto získal jeho jméno a časem této legendě i sám uvěřil. Důkazem je obraz Portrét mrtvého bratra z roku 1963.

Dalího lásky

Dalího milostný život byl komplikovaný. Jeho velkou láskou, ke které vzhlížel téměř jako k božstvu, byla Helena Dainikoff Devulinová alias Gala. Zamilovanost do této ženy pravděpodobně pramenila ze skutečnosti, že díky ní poprvé Dalí poznal vyvrcholení docílený pomocí jiné osoby a nikoli vlastní ruky. V jeho nitru přesto stále probíhal boj s neprojevenou homosexualitou.

K této stránce své osobnosti se vyjadřuje v knize Mé vášně, kde mluví o svém vztahu k Federiku Garcíovi Lorkovi. "Když se mě chtěl zmocnit Lorca, s hrůzou jsem se tomu vzepřel. Ale jak stárnu, přitahují mě muži o trochu víc.“

„Ve skutečnosti chtěl Dalí chlapce s ňadry," poznamenal na toto téma Dalího tajemník Peter Moore. Možná právě proto Salvador našel uspokojení ve společnosti nejznámějšího transvestity Amandy Learové.

Foto © Carl Van Vechten

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!