50 let se Čtyřlístkem. Do světa české komiksové legendy zve Muzeum hlavního města Prahy

50 let se Čtyřlístkem. Do světa české komiksové legendy zve Muzeum hlavního města Prahy 

15. května uběhne padesát let od prvního vydání slavného dětského časopisu Čtyřlístek. U této příležitosti pořádá Muzeum hlavního města Prahy výstavu zabývající se historií tohoto fenoménu, která bude otevřená do začátku září.

S psí slečnou Fifinkou, prasátkem Bobíkem, králíkem Pinďou a kocourem Myšpulínem se potkáte na nové výstavě v hlavní budově Muzea Prahy. Kromě původních kreseb a interaktivních her pro děti na návštěvníky čeká i chronolet, pozoruhodné čtyřlístkovské vozidlo, nebo pátrací hra Za tajemstvím Pindruší. Historii časopisu a kontext doby mapuje zdejší časová přímka.

Původní český komiks Čtyřlístek poprvé vyšel v nakladatelství Orbis 15. května 1969 pod názvem Vynálezy profesora Myšpulína. Do tří týdnů byly rozebrány všechny z celkových 300 tisíc kusů a tvůrci se rozhodli pro pokračování. Nejprve vycházel nepravidelně a postupně se přeměnil na pravidelné periodikum, které na novinových stáncích najdete dodnes, kdy vychází dvacet čísel ročně.

Z výstavy 50 let se Čtyřlístkem. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

Tvůrcem komiksové legendy je grafik a kreslíř Jaroslav Němeček, který před vznikem Čtyřlístku kreslil krátké komiksy do časopisu Mateřídouška. Je autorem i dalších příběhů jako Čaroděje Huriáše nebo Barbánka a Rexíka. Svými ilustracemi přispěl do knih Kouzelník Žito, Kocour v botách či Zachraňte les.

První čtyři čísla Čtyřlístku tvořil Němeček sám, poté s ním začala spolupracovat Ljuba Štíplová, která postavičky vybavila charaktery a sama napsala přes dvě stě příběhů. Od počátku devadesátých let dvojice k práci na časopisu přizvala více než třicet dalších autorů, mezi nimi třeba Hanu Lamkovou, Josefa Lamku, Stanislava Havelku nebo Jiřího Poboráka.

Tvůrce komiksu Jaroslav Němeček na zahájení výstavy. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

S otcem příběhu Jaroslavem Němečkem se můžete osobně setkat v sobotu 11. května na bezplatném Odpoledni se Čtyřlístkem, které se koná od 14 do 17.30 hodin v prostorách expozice. Těšit se můžete na krátký rozhovor s tvůrcem, dvě komentované prohlídky výstavy, losování o knihy Čtyřlístku a jiné ceny i plyšové protagonisty Čtyřlístku v nadživotní velikosti. Na každého dětského návštěvníka navíc čeká drobná odměna v podobě vystřihovánek, pohledů nebo čísel časopisu. 

Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!