Pražské Quadriennale se blíží. Největší mezinárodní přehlídka divadla a scénografie zveřejnila program

Pražské Quadriennale se blíží. Největší mezinárodní přehlídka divadla a scénografie zveřejnila program 

Během první poloviny června se na pražském Výstavišti uskuteční divadelní událost roku. Největší mezinárodní přehlídka scénografie a divadelního prostoru nabídne expozice z téměř osmdesáti zemí a přiveze přes osm set umělců z celého světa.

Pražské Quadriennale 2019 nabídne během jedenácti nabitých dnů mezi 6. a 16. červnem expozice ze 79 zemí, více než 800 umělců z celého světa a přes 600 performancí, workshopů či přednášek. V současné době jsou v prodeji akreditace za zvýhodněnou cenu, které zaručí neomezený vstup na přednášky cyklu PQ Talks a na padesátku představení v rámci PQ Studio.

Součástí festivalu bude opět diskuzní a přednáškový cyklus PQ Talks. Ten se zaměří na současné scénografické trendy i na kritickou reflexi uměleckých technik či inovací v oboru. Návštěvníky svými slovy obohatí významné osobnosti oboru i mladší tvůrci.

PQ Talks – NoName2. Foto archiv PQ

Cyklus otevře 7. června diskuze s mezinárodními kurátory Jochenem Volzem, Markétou Fantovou a Kate Bailey, kteří promluví na téma současných kurátorských metod a prolínání oborů. Z dalších hostů PQ Talks se můžeme těšit například na operního režiséra Stefana Poda, výtvarnici a ilustrátorku Oliviu Lomenech Gill, která se podílela na knize Fantastická zvířata a kde je najít, nebo na režiséra Luka Percevala a scénografku Annette Kurz.

Festival nabízí program nejen dospělým divákům, ale i těm menším. V rámci cyklu PQ dětem budou mít i ti nejmladší návštěvníci možnost nahlédnout do světa scénografů a divadelních architektů z celého světa. Hlavním lákadlem je interaktivní instalace Zažij zázrak!. Program nabízí také dílny pro základní a střední školy a víkendové workshopy pro veřejnost.

Letošní Pražské Quadriennale se bude konat také v Průmyslovém paláci na Výstavišti. Foto archiv PQ

Do přehlídky se zapojí i Divadelní fakulta AMU, jež vytvořila projekt PQ Studio: Festival. Sami studenti DAMU během něj přestaví přes šest desítek mezinárodních inscenací, performancí, koncertů a instalací. Akce budou probíhat kromě samotné DAMU také v Divadle X10, na náměstí Jana Palacha nebo v ulici V Kotcích. Do mezinárodní otevřené výzvy se přihlásily soubory z téměř dvaceti zemí.

Přehlídka Pražské Quadriennale již od roku 1967 pravidelně představuje nejnovější vývoj v oblasti scénografie divadelního designu a seznamuje umělce i širokou veřejnost se současnou scénografií a divadelní architekturou. Cílem festivalu je oslava práce scénografů, výtvarných umělců a architektů, stejně jako vzdělávání diváků.

Z inscenace Kiwi divadla La Fabrika. Foto archiv PQ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!