Máj rozkvétá výstavami. Co neminout v metropoli?

Máj rozkvétá výstavami. Co neminout v metropoli? 

Květen přináší mnoho zajímavých výstav. Podívejte se, co si připravily některé z menších galerií v Praze.

Rodina Reynkových v Chodovské tvrzi

Ve Velké galerii Chodovské tvrze se 10. května otevře výstava, která nabídne průřez tvorbou tří generací jedné nevšední rodiny. Světoznámý básník, překladatel a grafik Bohuslav Reynek a jeho žena, básnířka a překladatelka Suzanne Renaud, byli neodmyslitelně spjati s usedlostí v Petrkově na Vysočině. Vztah k tomuto místu, stejně jako výtvarný či literární talent, zdědili i jejich potomci. Expozice s podtitulem Petrkovské paralely nabídne kresby, grafiky, fotografie i básně. Potrvá do 28. července.

Zátiší s autorem z roku 1955 od Bohuslava Reynka. Foto archiv Chodovská tvrz

Malíř Jiří Kuděla – Chce zmizet, ale nezmizí

V Galerii Millennium bude od 14. května do 9. června možné navštívit výstavu děl ostravského malíře Jiřího Kuděly. Ve své tvorbě vychází z klasických malířských disciplín, zejména z portrétu. Podobizny však přetváří a upravuje tak, aby spíše než jednotlivce ukazovaly samotné téma identity a identifikace v naší společnosti. Podoba člověka se tak trochu ztrácí ve zjednodušených znacích či v překvapivých strukturách.

Eskymo – jeden z nejnovějších obrazů autora. Foto archiv Jiřího Kuděly

Střet i syntéza kultur v galerii Artinbox

Tématem identity se také zabývá výstava, kterou od 15. května připravuje galerie Artinbox. Bude totiž vystavovat díla thajské autorky La Inthonkaew. Ta se do malování pustila bez jakéhokoli formálního výtvarného vzdělání, ovšem o to se silnější vášní. Obrazy La Inthonkaew v sobě nesou přítomnost vnitřního a duchovního světa, který nezná hranic a jehož podoby nacházíme všude bez ohledu na kulturní rozdíly. Expozici bude možné navštívit do 6. června.

Měsíc se zajícem, 2018. Foto archiv La Inthonkaew

Grafik Michal Cihlář také lepí

Výstava v Galerii Smečky ukáže méně známou část tvorby Michala Cihláře. Autor, který proslul zejména svými barevnými linoryty, se vyjadřuje i prostřednictvím dalších technik, mimo jiné za pomoci koláží. Právě ty budou od 15. května ve Smečkách ke zhlédnutí spolu s cestovními deníky, do kterých Michal Cihlář kreslí a vlepuje fragmenty ze svých putování již od konce 80. let minulého století. Výstava nabídne i díla dosud nevystavená a potrvá do 29. června.

Život fragmentů z roku 1985. Foto archiv Artlist.cz

„Něco dosud nevídaného“

Obrazy architekta Michala Brixe budou od 22. května k vidění v Galerii Nová síň. Díla nezapřou autorovu profesi a příjemně propojují cit pro prostor s fantazií. Budovy a objekty často nabývají nečekaných proporcí a skrucují se do organických tvarů. Výstava potrvá do 9. června.

Jedna z Architektonických krajin Michala Brixe. Foto archiv Galerie Nová síň

Michal Brix, Bez názvu. Foto archiv Galerie Nová síň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Galerie Nová síň

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!