Jazzový klavírista Yaron Herman vystoupí v květnu se svým triem v Praze

Jazzový klavírista Yaron Herman vystoupí v květnu se svým triem v Praze 

Izraelský jazzman Yaron Herman zahraje 15. května ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice. Se svým triem vydal letos v únoru album Songs Of The Degrees a ve stejné sestavě přijede do hlavního města.

Yaron Herman, úspěšný jazzový klavírista, se chystá opět do Prahy. Tentokrát vystoupí se svým triem 15. května ve Velkém sále Novoměstské radnice. Se členy uskupení v tuzemsku sklidil úspěch už loni v Brně.

Jazzman, který u nás poprvé vystoupil roku 2008, je vedoucím pianového tria, se kterým letos v únoru vydal desáté album Songs Of The Degrees. Kritici ho označili za „návrat k nejzdravějším kořenům formátu pianového tria, ovšem z hlediska jazzové současnosti“. Ve stejné sestavě, jako vznikalo album, trio objíždí svět. 

V trojici klavírista hraje s bubeníkem Zivem Ravitzem, známým třeba jako pravá ruka Stingova dvorního kytaristy Dominika Millera i pro hraní v kapele Avishaie Cohena. Druhým spoluhráčem je také velice úspěšný americký basista íránského původu Sam Minaie.

Yaron Herman si v minulosti zahrál i s jazzovými hvězdami jako Pat Metheny či Kurt Rosenwinkel. Jeho cesta k mezinárodnímu uznání přitom rozhodně nebyla snadná ani typická. Do šestnácti let totiž Herman směřoval ke kariéře profesionálního hráče basketbalu. Tu mu překazil až vážný úraz kolena, po němž začal cvičit u piana, na které se i přes pozdní začátek díky tréninku a skvělému učiteli naučil hrát mistrovsky. Dva roky poté získal nadaný student cenu pro mladé talenty na prestižní izraelské Rimon School Of Jazz And Contemporary Music.

V devatenácti letech se Herman přestěhoval do USA, kde koncertoval a roku 2003 natočil své první album nazvané Takes 2 To Know 1. Nakonec se však usadil v Paříži a i na evropské scéně si brzy získal skvělou pověst jak díky vlastním projektům, tak spoluprací s francouzskou saxofonovou legendou Michelem Portalem či slavným švédským basistou Larsem Danielssonem.

Yaron Herman vystoupí na Novoměstské radnici 15. května od 19.30 hod v rámci festivalu Jazz Meets World. Vstupenky na jeho koncert jsou k dispozici za 250 Kč.

Foto archiv Novoměstské radnice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!