Nejnovější články » Hudební novinky

Rock i nostalgie, ale stále klasičtí Cranberries: Posmrtné album In The End je výjimečné jen tím, že je posmrtné (recenze)

10.5.2019,

26. dubna letos vyšlo poslední album britské skupiny Cranberries. Kapela ho vydala po tragické smrti zpěvačky Dolores O’Riordan, která předtím stihla natočit dostatek nového materiálu. Album ničím zvlášť nevybočuje z klasické tvorby Cranberries – od rockovějších písní se přes sladké popové skladby dostalo i na nostalgickou notu.

Po smrti zpěvačky Dolores O’Riordan v letošním lednu se zbytek skupiny Cranberries rozhodl využít „daru“, který tu zanechala, a použít před její smrtí nahrané demonahrávky pro nové album nazvané tematicky In The End. To obsahuje jedenáct tracků, a kdyby nebylo tragické smrti zpěvačky Cranberries, dost možná by sklidilo pár neutrálních recenzí a brzy by se utopilo ve velkých vodách historie populární hudby.

Album je totiž pěkné, písně na něm následují klasický styl a zvuk Cranberries. Od nakopnuté počáteční All Over Now přechází k nostalgické Lost, obě však spojuje něžnost hlasu Dolores O’Riordan. Střídání rockovějších aranží s popovými melodiemi s jemnějším zvukem se objevuje v průběhu celé desky In The End.

Některé skladby, jako třeba A Place I Know, působí spíše jako nepříliš zajímavá výplň. Jiné mají hitovější potenciál, Summer Song navozuje letní pohodovou náladu, úpěnlivá The Pressure v sobě má napětí, úvodní All Over Now připomíná asi nejvíc největší hity Cranberries.

Nicméně, věc se má tak, že O’Riodan zemřela a deska tím získává specifický obal, se kterým působí jako tajemně líbivá hudba ze záhrobí. Musí se nechat, že si kapela s demonahrávkami zpěvu poradila perfektně, zvuk alba je skvělý a žádné známky „záhrobí“ na něm neuslyšíte. Ty se vyjevují spíše v textech, kdy často Dolores zpívá o tom, že už je vše pryč („it’s all over now“) a ona je ztracená. Různé podobné úryvky nabývají s novým kontextem na zcela jiném, osudovém významu.

Potvrzuje to i poslední kousek na desce, podle kterého je celá pojmenovaná: V In The End se zpívá o tom, že je to zvláštní, když na konec všechno, co jste chtěli, není ničím z toho, co jste chtěli. Písnička končí náhle, stejně jako zpěvaččin život. Pokud tedy máte rádi tvorbu Cranberries, In The End rozhodně nezklame, je to album plné příjemné hudby, nic mimořádného kromě nostalgie v něm však nehledejte.

Foto archiv Cranberries