Jubilejní 25. ročník festivalu Svět knihy Praha je za dveřmi. Dorazí Herta Müller i Mario Vargas Llosa

Jubilejní 25. ročník festivalu Svět knihy Praha je za dveřmi. Dorazí Herta Müller i Mario Vargas Llosa 

Očekávaný mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha dokončuje poslední přípravy na svůj jubilejní 25. ročník. Ten vypukne už 9. května na Výstavišti v Holešovicích a potrvá čtyři dny. Hlavní letošní téma se zaměřuje na Paměti a vzpomínky. Zvláštní pozornost bude věnována také Latinské Americe.

Po čtvrtstoletí existence se má i samotný Svět knihy Praha za čím ohlížet, hlavní téma Paměti a vzpomínky chce ale pojmout v co nejširším záběru. Memoárová literatura, orální historie, náš vztah k dějinám obecně, jejich zapomínání a znovu rozvzpomínání se...,“ vyjmenoval ředitel Světa knihy Praha Radovan Auer, v čem všem se paměť a vzpomínky otiskují a zároveň uvádí, proč se dalším významným tématem letošního ročníku festivalu stala právě Latinská Amerika: „Autoři z této oblasti paměť a vzpomínky ve svých dílech hodně tematizují.“

Do Prahy díky festivalu zavítá celá řada populárních autorů.  Největší literární událostí bude bezesporu přítomnost Herty Müllerové a Maria Vargase Llosy. Oba autory lze bez nadsázky označit za spisovatelské hvězdy, jejichž tvorba překročila hranice domovských zemí, jak dokládá i Nobelova cena za literaturu. Německá prozaička a básnířka ji obdržela v roce 2009, latinskoamerický literát o rok později.

Spisovatelka Herta Müller. Foto © Stephanie von Becker

Čeští čtenáři budou moci tyto osobnosti poznat nejen při debatách, ale také prostřednictvím nových překladů jejich děl, která u příležitosti 25. Světa knihy Praha vycházejí. „Obě tyto osobnosti spojuje výrazné politicko-společenské angažmá, očekávám debatu, která výrazně přesáhne rámec literatury. Což je přesně směr, jímž se chceme ubírat, stejně jako ostatní knižní veletrhy ve světě chceme být především festivalem myšlení,“ uvedl Auer.

Vedle Maria Vargase Llosy, ve Španělsku žijícího peruánského spisovatele, literaturu tohoto zámořského regionu přiblíží mimo jiné také Rodrigo Fresánči nebo Mariana Enríquezová. Z Mexika pochází Álvaro Enrigue, který dorazí z New Yorku, kde žije. Stejně jako David Unger, jenž je vnímán jako jeden z nejvýznačnějších žijících guatemalských autorů. Svět knihy Praha navštíví také Luis Fayad z Kolumbie a Francisca Cárcamová z Chile.

Latinskoamerickou literaturu navíc v programu veletrhu doplní i poznávání tamní kultury, s níž zájemce seznámí výstavy, filmové projekce, koncerty či ochutnávky exotické kuchyně.

Spisovatel Mario Vargas Llosa. Foto © Lisbeth Salas

Letošní Svět knihy Praha návštěvníkům přinese i široký přehled současné evropské literatury. Hlavní téma Paměť a vzpomínky se odráží i v tvorbě španělského spisovatele Javiera Cercasea  nebo irského prozaika Johna Banvillea, nositele ceny Man Booker Prize.

Pozvání na veletrh přijal i francouzský autor Bernard Minier, jenž je hvězdou detektivního žánru. Na Světu knihy Praha se můžeme těšit hned na „trio“ hvězdných autorů thrillerů – Roberta Bryndzu, Tima Weavera a zmiňovaného Bernarda Miniera. Přijede také  francouzský spisovatel Alain Finkielkraut a rakouský literát Robert Menasse.

Opomenuti nebudou ani čeští autoři. Dorazí třeba Alena Mornštajnová, Iva Pekárková, Pavel Renčín, Michal Viewegh, Miloš Urban, Radka Denemarková nebo Pavel Kohout.

Foto archiv veletrhu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!