Když král odchází na vrcholu. Elton John se rozloučil s Českem v show nabité tím nejlepším, co si může interpret za jednu kariéru přát

Když král odchází na vrcholu. Elton John se rozloučil s Českem v show nabité tím nejlepším, co si může interpret za jednu kariéru přát100%

Doznívají tóny Goodbye Yellow Brick Road a na rytíře pasovaný zpěvák a klavírista odjíždí na promítaný obzor do dveří, které fyzicky i přeneseně znamenají velké loučení. Minimálně s Prahou a Českem. Elton John slíbil, že O2 arenu opustí jedině s velkou pompou, a přesně to také udělal.

Není arogantní, na nic si nehraje. Fanoušky nenechal čekat a logicky si ani na svoji úplně poslední koncertní šňůru nepřizval žádné předskokany. Jen svou kapelu, která ho s menšími změnami v sestavě doprovází už přes padesát let (tam si diváci budou pamatovat především výkon Raye Coopera). Elton John přijel Praze naposledy ukázat, proč se stal legendou, proč o něm Hollywood natočil životopisný snímek a v neposlední řadě také proč na jeho hity jen tak nepadne prach.

Z neskutečných pětadvaceti skladeb, které dvaasedmdesátiletý matador předvedl, totiž nenudila žádná a většinu z nich i neznalý divák minimálně párkrát slyšel a možná si i nevědomky broukal. Například Bennie and the Jets, kterou zpěvák a klavírista otevíral, je přitom přes 45 let stará. Elton John vsadil od začátku na perfektně sladěnou kapelu, svůj nezaměnitelný hlas a jednoduché projekce, které působily ve většině případů nostalgicky, avšak bez častého kýče.

Foto: Ben Gibson

John čaroval energickými melodiemi a procítěnými baladami a tam, kde by jiný interpret narážel na monotónost a tvůrčí stereotyp, rocket man vládl, jako kdyby mu bylo čtyřicet. I přes životní a muzikální vyzrálost v sobě nepotlačil malého Reginalda, který dává otevřeně najevo, jak si hraní i přízeň publika užívá. Pokud by povolil ještě víc, objevil by se snad na pódiu s pověstnou baseballovou pálkou nebo honosným boa.

Z řad nadšených příznivců nepotěšil snad jen fanoušky Lvího krále, jelikož oscarová Can You Feel The Love Tonight nezazněla. Zaplněná O2 arena se ale dočkala všech ostatních megahitů, které pomáhaly definovat hudbu od sedmdesátých let minulého století. Hala zpívala písně Tiny Dancer, Rocket Man, Sorry Seems to Be the Hardest Word, Candle in the Wind, I'm Still Standing nebo Your Song.

Sir Elton nezapomněl ani na charitu a zdůraznil prostřednictvím své nadace nutnost boje proti AIDS. Ještě více než dobré srdce však ukázal neskutečný cit pro svou roli umělce - hudebníka, který se naučil a nezapomněl, co znamená vážit si publika a profesionálně a naplno odehrát koncert. Typicky při tom kynul hlavou nebo zdviženým prstem směrem k davu, který by ani o půlnoci neměl dost. Elton John předvedl, že je symbolem éry a muziky, která se snad jen tak ze světových kruhů neztratí.

Sám jako klavírní virtuos, neskutečně dobrý vokalista a showman nastavil laťku hodně vysoko. Rockový rytíř kdysi jednou prohlásil, že kdo si vezme za koncert velké peníze a nezpívá naživo nebo diváka zkrátka šidí, si zaslouží zastřelit. Tehdy provokoval, přeháněl (a navážel se do Madonny), ale vysílal tím do světa jasnou zprávu o tom, že poctivá live muzika nelze falšovat. Diváci si díky tomuto přesvědčení z jeho poslední pražské show ponesou do konce života odkaz, který se neztratí, ani když ho po žluté cihlové cestě odvezete proklatě daleko.

Foto: Ben Gibson, facebook Eltona Johna

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Když král odchází na vrcholu. Elton John se rozloučil s Českem v show nabité tím nejlepším, co si může interpret za jednu kariéru přát
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!