Tipy z letošního Open House Praha: největší stadion světa i běžecká trať na střeše

Tipy z letošního Open House Praha: největší stadion světa i běžecká trať na střeše 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pátý ročník festivalu Open House Praha, který zdarma otevře na 80 běžně nepřístupných budov a prostorů v hlavním městě, se uskuteční 18. a 19. května. Vybíráme deset pozoruhodných bodů programu.

1. Zámek Troja

V barokním zámku podle návrhu významného architekta Jeana Baptiste Matheye v současné době sídlí expozice moderního umění Galerie hlavního města Prahy. Nově však bude v sobotu i v neděli veřejnosti přístupná zdejší konírna a také západní věž s kabinetem, odkud budou mít návštěvníci výhled do přilehlé francouzské zahrady. Prohlídku můžete spojit s procházkou po okolí.

2. Cubex Centrum Praha

Loni v červnu na „pražském Manhattanu“ na Pankráci vyrostla nová budova s multifunkčním prostorem, kde se převážně konají firemní a společenské akce. Přijďte si v sobotu prohlédnout sály a salonky v architektonicky zajímavě řešeném prostoru, jehož tvůrci se nechali inspirovat avantgardním kubismem. Nejpozoruhodnější je na stavbě koncept Chameleon, který umožňuje nasvícení hlavního sálu jakýmkoli odstínem z celé škály barev.

Velký strahovský stadion. Foto © Radomír Kočí, archiv Open House Praha

3. Velký strahovský stadion

Stadion s největší kapacitou na světě – vejde se sem neuvěřitelných čtvrt milionu diváků – stojí na pražském Strahově ve své nynější podobě více než čtyřicet let. Stavba však započala již v roce 1926 coby místo konání osmého Všesokolského sletu. Komunistický režim zde pořádal spartakiády a krátce po sametové revoluci zde odehráli koncert Rolling Stones. Od přelomu milénia objekt chátrá a využití našel mimo jiné jako tréninkové hřiště fotbalové Sparty. Po celý víkend bude přístupná jeho západní i východní tribuna.

Historický parník Vyšehrad. Foto archiv Open House Praha

4. Historický parník Vyšehrad

Do útrob nejstaršího vltavského parníku z roku 1938, který původně sloužil pro osobní přepravu do Vraného nad Vltavou a Štěchovic, můžete nahlédnout v sobotu i neděli. V rámci komentovaných prohlídek vás jeho majitel pozve do salonů, kormidelny i do strojovny s původním parním strojem. K vidění bude i výstava modelů parníků a historie lodní společnosti.

5. Vodárenská věž na Letné

V minulém roce byla dokončena dlouhodobá rekonstrukce novorenesanční vodárenské věže nedaleko fotbalového stadionu Sparty na Letné, která tu stojí od konce 19. století. Návštěvníky v sobotu a neděli čeká nejenom prohlídka nově zbudované knihovny a galerie, ale také vyhlídka z ochozu věže nebo pozorovací kabina nového periskopu, který stojí v místech bývalého komína parního stroje pro čerpání vody.

6. Dock In Two

Festival každoročně představuje i novodobou architekturu. Tentokrát se můžete podívat na výsledky projektu Dock In Two, jenž místo někdejší loděnice nedaleko Palmovky přeměnil na areál sloužící bydlení, relaxaci a sportu a kladoucí důraz na úspornost a nejnovější technologie. V budoucnu by zde měl přibýt nový park, marina, plovoucí restaurace umístěná na vodní hladině a běžecká tartanová dráha. Zájemce čeká po celý víkend prohlídka budovy včetně venkovních teras.

7. Ďáblický hřbitov

Pravděpodobně jediný hřbitov v kubistickém stylu, který se nedávno dočkal částečné rekonstrukce, najdete v severní části metropole poblíž konečné zastávky Sídliště Ďáblice. V rámci akce se v sobotu můžete zúčastnit mimořádných komentovaných prohlídek, na nichž se dozvíte něco o pohnuté historii hřbitova, kam se pochovávali odbojáři během druhé světové války, poté kolaboranti a následně lidé nepohodlní komunistickému režimu. Prohlídku můžete spojit s procházkou po Kobylisích.

Návštěvníci Winternitzovy vily. Foto © Michaela Pánková, archiv Open House Praha

8. Winternitzova vila

Jednu z mála přístupných funkcionalistických vil v Praze podle návrhu renomovaného architekta Adolfa Loose z počátku 30. let si můžete prohlédnout v sobotu i neděli, vzhledem k omezené kapacitě prohlídek však organizátoři doporučují směřovat návštěvu na dopolední hodiny. I zde Loos uplatnil svůj typický koncept, tzv. raumplan, v němž se jednotlivé místnosti prolínají v různých výškových úrovních. Po návštěvě můžete zamířit po dalších zajímavých místech Smíchova.

9. Visionary

Běžeckou trať na střeše najdete v budově Visionary blízko stanice metra Nádraží Holešovice dokončené v loňském roce, z níž máte 360stupňový výhled na okolní čtvrť. Zájemce čeká v sobotu a neděli také prohlídka všech prostor, kde dnes sídlí kanceláře firem a poliklinika. Podle žebříčků jde o druhou nejzelenější stavbu v Evropě a jedinou českou budovu s certifikátem WELL Gold, který hodnotí kvalitu vnitřního prostředí.

Visionary v Holešovicích. Foto archiv budovy

10. Veletržní palác

Letenskou budovu známe jako sídlo uměleckých sbírek moderního umění Národní galerie v Praze, tentokrát se po celý víkend můžete seznámit s jejími technickými prostory, kancelářským zázemím a také střešní terasou s výhledem na město. Jednu z největších funkcionalistických staveb světa ve dvacátých letech minulého století vyprojektovali Josef Fuchs a Oldřich Tyl, původně sloužila k pořádání veletrhů a prezentaci tuzemského průmyslu. Otevřena byla v roce 1928 k desátému výročí vzniku Československa.

Foto archiv Open House Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!